Tag Archives: Jonsko more

Preveza – tamo gde je i Kleopatra pala

Preveza je oblast na jugozapadu Epira, a njeno glavno mesto je istoimeni grad Preveza. Ova oblast ima dugu obalu koja svojim zapadnim i južnim delom izlazi na Jonsko more. Najveći deo ove oblasti je primorski, ali je unutrašnjost nešto suvljeg reljefa – brežuljkasta je i krševita. Južni deo Preveze je u obliku poluostrva koje je neka vrsta granice između zaliva Arta (jedna od oblasti sa kojima se Preveza graniči) i Jonskog mora. Na najužem mestu između ovog poluostrva i naspramne obale je napravljen most. Oblast Preveza se prostire na površini od 1 036 km2, a na njoj stanuje oko 60 000 stanovnika (od čega u glavnom gradu ima 20 000).

Nastavite dalje

Grčka Parga – Azurna obala na Jonskom moru

Parga je jedno od lepših letovališta u Grčkoj, a poslednjih godina postaje sve popularnija. To je gradić u Grčkoj u okviru periferije Epir. Nalazi se u primorskom delu Epira, jugozapadno od Janjine – središta ove oblasti. Prostire se na površini od oko 276 km2, a u njemu stanuje oko 4000 stanovnika. U prošlosti je ovaj gradić bio poznat kao Hipargos, a podaci o njemu potiču još iz 13.v. Parga je sagrađena na vrhu planine Pezovolo i kroz istoriju je pretrpela razne ratove i osvajače, koji su ostavili svoja svedočanstva u reljefu ovog, danas jednog od najpoznatijih letovališta.

Parga je mestašce koje duhom i izgledom odiše atmosferom starih mediteranskih gradova. Smešten je na dva mirna zaliva Jonskog mora koja su okružena bogatim zelenilom. Ovde se preko dana živi sporo, što Pargu čini odličnim mestom za odmor, posebno sa galerijom restorana i taverni koje nude ulice ovog gradića. Nastavite dalje