Tag Archives: Halkidiki

Sarti

Sarti – istok Sitonije u detalje

Sarti je turistička destinacija koja je sve popularnija poslednjih godina. Ovo mesto je smešteno na istoku Sitonije, od Soluna je udaljeno oko 140km i broji oko 1000 stanovnika. Naziv je dobio prema drevnom gradu Sartiju, koji se verovatno nalazio na istom ovom području.

Znameniti ostaci ovog starog grada se i danas mogu videti iznad zaliva Sikije. Nepoznato je zašto je i kada stari grad uništen. Postoje podaci koji govore da je postojalo naseljeno mesto u ovoj regiji koje je pripadalo manastiru Ksenofontos. Posle 1922.g. Sarti su naseljavale izbeglice pridošle iz Male Azije. Neke od živopisnih izbegličkih kuća i dalje su sačuvane u starom delu sela. Danas je Sarti letovalište u kom u priroda cveta u svojoj harmoniji – more i planine, kristalno čista voda, bele peskovite plaže i skrivene uvale koje oduševljavaju posetioce.

Nastavite dalje

Sarti i Vurvuru za sezonu 2016

Ukoliko do sada niste bili u prilici da posetite ovaj deo Grčke, pravo je vreme da to učinite za leto 2016. Malo naselje, seoce, nalazi se na drugom prstu (Halkidiki) i pripada regiji Sitonija. Bez obzira da li imate 7 ili 77 godina, ovo je savršeno mesto za odmor koje nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Sam Sarti ima mali trg sa uličicama koje krase razni restorani, kafići, a tu je i pregršt prodavnica u kojima se možete snabdeti suvenirima.

Sarti se deli na novi, stari i Sarti Beach. Stari deo je sa uskim ulicama i slabim prometom saobraćaja. Novi deo Sartija podseća na klasično turističko grčko mesto. Sarti Beach je malo izdvojen, stalni gosti su mu uglavnom Nemci i idealan je za surfere. Nastavite dalje

Neos Marmaras

Neos Marmaras za leto u prestonici Sitonije

Neos-Marmaros (Neos Marmaras) je turističko naselje u Grčkoj, na poluostrvu Halkidiki, prestonica Sitonije. Od Soluna je udaljen oko 125km. U mestu živi oko 3000 stanovnika, ali se tokom leta, zbog turista, ovaj broj znatno uveća i dođe čak i do 20 000. Neos-Marmaros je smešten na tri obalska brega, ispod planina Itamos i Dragudelis. Ova nekadašnja ribarska luka, danas je najpopularnije letovalište sa razvijenim turizmom, ribolovom i poljoprivredom.

Zbog razvoja turizma, a samim tim i uvećavanja grada, Neos-Marmaros se ujedinio sa obližnjim selom Partetonas 1970.g. Ovo podneblje je nekad pripadalo manastiru Grigoriou sa planine Atos, ali su oblast naselili 1922.g. proterani Grci sa ostrva Marmaros u Turskoj, te odatle i potiče ime Neos-Marmaros. U pozadini ovog mesta su brda sa borovom šumom, a sama luka je smeštena u zalivu u obliku potkovice. Nastavite dalje