Letovanje za dvoje na grčkom ostrvu Tinos

Tinos je jedno od većih ostrva u grupaciji Kiklada, koja je jedna od administrativnih jedinica Grčke. Ostrvo je udaljeno oko 120km jugoistočno od Atine. Najbliže susedno ostrvo Tinosu je Andros ka severu i Mikonos ka jugu. Tinos se prostire na površini od 194,5km2, a na njemu stanuje oko 10.000 stanovnika. Glavni grad ostrva je Tinos, a najviši vrh je Ciknijas (729m).

Za ostrvo Tinos važno je razdoblje kasne praistorije, odnosno Kikladske civilizacije. Iz ovog perioda, ostrvo je sačuvalo brojne figurine-idole koje su bile vezane za zagrobni život. Tokom stare Grčke, Tinos je bio jedan od malih polisa u veoma važnom delu Grčke. Različiti osvajači su kroz vreme ostavljali za sobom brojne testamente svoje vladavine: Stari Rim, Vizantija, Mlečani (posledica njihove vladavine je to da na ostrvu živi, pored pravoslavaca, i rimokatoličko stanovništvo), Osmanlije.

Tinos je srednje razuđeno ostrvo i planinsko u većem delu, sa nekoliko dolina koje su pogodne za zemljoradnju. Ovde možete uživati u neverovatnim kontrastnim elementima prirode – planine i more, divlja šuma i plodna polja. Leta su duga i sušna, a zime blage i ne tako kišovite. Ova sredozemna klima doprinela je nedostatku podzemnih voda, ali je dovela i do osobenog biljnog i životinjskog sveta. Gajene kulture uspevaju po plodnijim i vlažnijim dolinama, a najdominantnije su masline.

Tinos je živo i koloritno ostrvo sa prelepim peščanim i šljunkovitim plažama. Ostrvo ima više od 30 plaža, a među najpoznatije spadaju Pahia Amos (plaža poznata po svom krupnom pesku), Kolimbitra i Livada (poznata po retkom crnom pesku i šljunku). Na ostrvu postoji mogućnost iznajmljivanja ronilačke opreme ili jedrenja, za šta je posebno pogodan meltemi, severoistočni vetar koji je karakterističan za Kiklade u periodu jula i avgusta.

Hodočašće na Tinosu

 

Kada je u pitanju privreda, Tinos najviše polaže na turizam i pomorstvo, a manje na tradicionalnu poljoprivredu (vinova loza, južno voće, masline). Govoreći o turizmu, ovde je dominantan verski vid turizma, zbog nadaleko poznate crkve Panagija Evangelista, a koja je posvećena Bogorodici.

Kult Bogorodice se veoma poštuje u Grčkoj, što se i može videti 15.avgusta svake godine, na praznik Uspenja Bogorodice. Tada stanovnici ostrva, ali i turisti iz svih delova sveta, kreću u hodočašće Bogorodici. Za vreme ovog obreda, poklonici Bogorodice puze do crkve stazom od 800m u znak pokornosti; kada stignu do cilja i ispune svoj zavet, okrepe se molitvom i svetom vodicom, pa onda mirne duše napuštaju ovo mesto. Na ostrvu, pored glavnog grada Tinosa, postoji i oko 40 sela.

Sela su postala glavna atrakcija zbog svoje lepote zelenila, čistoće i mirnog životnog ritma. Posebno se izdvajaju sela Isternija, Skalades i nezaboravni Pirgos, koji je postao neka vrsta nezvaničnog muzeja arhitekture Kiklada. U ovom mestu su sve građevine pod zaštitom države, što nikako nije slučajno, jer čitavo mesto predstavlja jedno malo remek-delo koje treba doživeti.

Meštani ovdašnje ulice nazivaju kalderimi. U Pirgosu ima mnogo radionica za obradu mermera, jer im je to omiljeni materijal. Zato ovde možete naći unikatne, odlično zamišljene i izrađene suvenire. Jedan od najpoznatijih vajara Grčke, Janulis Nalepas, rodom je baš iz ovog mesta. Njegova kuća je danas pretvorena u muzej.

Cene smeštaja na Tinosu kreću se od 40-120e/dan, zavisno od doba godine kada želite doći ovde. Bogata tradicionalna kuhinja, izrazito relaksirajući odmor bez mnogo buke i autentične istorijske znamenitosti više su nego dovoljan razlog da ako planirate letovanje za dvoje, izaberete baš Tinos.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>