Tasos za leto u Grčkoj – egejski dragi kamen

Maštate o poseti Grčkoj? S vremena na vreme čujete ponešto o Tasosu, ali slika pred vašim očima nije dovoljno upečatljiva samo zahvaljujući pričama i fotografijama vaših prijatelja? Mi ćemo vam pomoći.

Tasos je ostrvo koje zaslužuje da se dobro upozna. Neka naša priča bude samo uvod, a vaša poseta Tasosu pravi susret, upoznavanje, uživanje i avantura.

Tasos je sa svojih 390 km2 deveto po veličini ostrvo Grčke. Nalazi se na severoistoku Grčke što je ujedno i istok pokrajine Makedonije ali i, geografski gledano, deo teritorije koja se naziva Trakija. Udaljeno je 8 kilometara od obale i predstavlja najsevernije ostrvo grčkog arhipelaga u Egeju.

Limenas, Panorama

Limenas, Panorama, foto: TT Group

Grad Limenas danas je najveći grad na ostrvu koje broju oko 16 hiljada stanovnika. Nekada je Limenas bio poznat kao Tasos, ali to nije isti grad kao i starogrčki Tasos koji se nalazi na drugoj strani ostrva i po kome je ostrvo dobilo ime. Samo ostrvo izuzetno je brdovito, a najviši vrh je mermerni masim Ipsarion sa 1127 metara nadmorske visine. Teritorijalno, Tasosu pripadaju i tri manja ostrva, Tasupolo, Kinira i Panagia.

Za razliku od nekih drugih grčkih destinacija, Tasos je, bukvalno, mesto za idealan odmor, ne za ludovanje ili egzibicionizam. Ovde nećete pronaći luksuzne turističke centre, prestižne restorane, vodene parkove, marine, niti lud noćni život. Ono čime vas Tasos može i namerava oduševiti jeste savršena lepota mora, brda i borovih šuma, prelepe uvale i plaže, mir i tišina prirode i gostoljubivost domaćina.

Dakle, ukoliko je odmor i mirno uživanje ono što želite, Tasos je prava destinacija za vas.

Geografske odlike

Rekli smo već da je Tasos najsevernije ostrvo egejskog arhipelaga. Od Svete gore, Atosa, udaljeno je 50 kilometara a od najbližeg grada, Kavale, oko 22 km. Tasos je ostrvo skladnog oblika, dugačko 26 km u pravcu sever-jug i široko 22 km u pravcu istok-zapad. Tako ostrvo ostavlja utisak jednog vijugavog, nepravilnog kruga, i stoga na njemu nema mnogo zaliva ni poluostrva.

Crkvica uz Limenas

Crkvica uz Limenas, izvor:TT-Group

Obala ostrva, kada se izmeri u krug, iznosi nešto više od 90 kilometara pa se jednom laganom vožnjom kolima može obići za dva sata, bez žurbe i uz potpuno uživanje u pejzažu.

Na ostrvu ima mnogo reka, izvora, potoka a njegovom sredinom se pruža planinski venac sa nekoliko vrhova koji nadilaze 1000 metara. Kraj sela Kastro naićićete na prelep vodopad dok se kraj mesta Maries nalazi jezero sa mnogo malih slapova.

Obala i plaže

Ukoliko ste ljubitelj fotografije i divnog pogleda obala Tasosa će vas oduševiti mnoštvom vidikovaca. Veliki broj rtova koji u vidu visokih tačaka zalaze duboko u more omogućio je ovakvo obilje osmatračnica oko Tasosa. To su vidikovci uređeni u vidu asfaltiranih proširenja kraj puta, sa kućom-osmatračnicom, klupicama, hladom i parkiralištem.

Boja mora na Tasosu

Boja mora na Tasosu

Na Tasosu postoji preko 70 potpuno uređenih plaža. To je posledica pitomosti i pristupačnosti obale oko ostrva. Plaže se mogu sresti u svim svojim oblicima, za svačiji ukus, od onih sa sasvim sitnim peskom, preko šljunkovitih do potpuno stenovitih.

Sve u svemu, na Tasosu ima toliko divnih plaža da ih je nemoguće sve obići u jednoj poseti pa se tako u ovom ostrvu može uživati u više poseta, a da svaki put bude kao prvi. More je svuda izuzetno čisto i prozirno do samog dna, a kao dokaz toga na Tasosu ima čak 4 plaže koje su dobile Plavu zastavu kao dokaz ekološkog kvaliteta i to: Golden Beach, Pefkari, Makriamos i gradska plaža u Limenasu. Najlepša od svih je naravno Rajska plaža.

Rajska plaža na Tasosu

Rajska plaža na Tasosu

Klima Na Tasosu

Položaj na severu Grčke omogućava Tasosu da ima klimu mnogo prijatniju od južnih ostrva. Na Tasosu nema tropskih temperatura ni jakih vetrova koji stvaraju probleme na jugu. Takođe, ni vlažnost vazduha nije prevelika, blagi vetrovi u večernjim satima odnose sparinu i može se lako udahnuti svež vazduh. Vegetacija je bogata usled normalne godišnej količine padavina.

Leti se temperature u jeku sezone kreće između 30 i 35 stepeni dok je temperatura mora idealnih 260 celzijusa. Sa druge strane, zimi, prosečna temperatura je između 8 i 10 stepeni.  Ipak, zabeležene su i snežne padavine na višim predelima ali to je izuzetak, kao i kiša i pljuskovi tokom leta. Po mnogima, Tasos je najlepši u kasno proleće i rano leto zbog svoje vegetacije.

Istorija i kultura

Taosom su hodili brojni osvajači, osvajali ga i gubili, a za sobom uvek ostavljali po neki spomen, uticaj, trag… Rušili su i gradili, donosili novo i prihvatali staro i tako je stvorena jedna bogata mešavina kulturnih uticaja.

Tasos u 3 3D

Tasos u 3 3D, Wikipedia

Savremeni istoričari podeljeni su u dva tabora oko pitanja jesu li prvi stanovnici ostrva bili Grci ili Tračani. Brojni tragovi svedoče o slavljenju grčkog junaka Herakla kao zaštitnika ostrva.

Prema grčkoj mitologiji, Zevs je oteo Evropu, Tasosovu sestru, koju je on posle došao da traži na ovom ostrvu. Herodot, istoričar, priča drugačiju priču. I on je jedan od onih koji tvrde da su Tasos prvobitno naseljavali Tračani a da su ih sa ostrva proterali Feničani u XVI veku pre nove ere. Ta feničanska vojska bila je predvođena sinom kralja Agenora, Tasosom, po kojem je ostrvo dobilo ime.

Bogato zlatom i belim mermerom ostrvo je privlačilo osvajače pa su ga u sedmom veku p.n.e. osvojili Grci sa ostrva Paros. Upravo zbog rude zlata na samom Tasosu i na okolnom trakijskom kopnu, stanovnici ostrva bili su izuzetno bogati i njihovo bogatstvo i opremljena flota igrali su značajne uloge u ratnim dešavanjima.

Arheološki muzej Tasos

Arheološki muzej Tasos, mladić sa ovnom, skulptura od preko 3 metara

Od arheoloških i kulturnih znamenitosti danas je na Tasosu ostalo malo. Pre ostalog treba spomenuti ostatke antičke agore koji se nalaze pored arheološkog muzeja. Takođe, mogu se videti ostaci helenističkih građevina, ostaci, teatra, đenoveškog kaštela, a u muzeju se mogu pogledati predmeti iz dugog perioda izmešu 7.veka pre i 7.veka posle nove ere.

Tasos vas čeka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>