Sarti

Sarti – istok Sitonije u detalje

Sarti je turistička destinacija koja je sve popularnija poslednjih godina. Ovo mesto je smešteno na istoku Sitonije, od Soluna je udaljeno oko 140km i broji oko 1000 stanovnika. Naziv je dobio prema drevnom gradu Sartiju, koji se verovatno nalazio na istom ovom području.

Znameniti ostaci ovog starog grada se i danas mogu videti iznad zaliva Sikije. Nepoznato je zašto je i kada stari grad uništen. Postoje podaci koji govore da je postojalo naseljeno mesto u ovoj regiji koje je pripadalo manastiru Ksenofontos. Posle 1922.g. Sarti su naseljavale izbeglice pridošle iz Male Azije. Neke od živopisnih izbegličkih kuća i dalje su sačuvane u starom delu sela. Danas je Sarti letovalište u kom u priroda cveta u svojoj harmoniji – more i planine, kristalno čista voda, bele peskovite plaže i skrivene uvale koje oduševljavaju posetioce.

Na samom prilazu Sartiju dočekaće Vas prelep pogled na ogromnu plažu sa kristalno plavim morem i zelene planine koje okružuju ovo selo. Kako stupite u Sarti, odmah ćete osetiti da ste ušli u malo kosmopolitsko izletište – male ulice pune soba za iznajmljivanje, hotela, zgrada… Tu su i brojne turističke radnje i prodavnice suvenira, razne prodavnice tradicionalne hrane, samoposluge, taverne, restorani koji se pružaju duž uređenih plaža. Noćni život u Sartiju je neiscrpan, postoji solidan broj kafića, klubova i barova sa različitom vrstom muzike. Položaj grada je savršen za široki panoramski pogled, a posebno je lep izjutra kad se može videti izlazak sunca preko Svete Gore.

Jednu ogromnu bazu slika Sartija pogledajte u donjoj video galeriji:

Najpopularnije plaže ovde su Tranos, Achlada, Ai Nikolina, Tourkolimnionas i Klimataria. Voda je čista, a na nekim plažama je more plitko što ih čini idealnim za porodice sa malom decom. Na plažama postoje klubovi sportova na vodi, tako da se oni malo hrabriji mogu oprobati u džet-ski vožnji ili paraglajdingu. Za najmlađe su obezbeđena igrališta, zabavni parkovi i mini tereni. Postoje i nešto udaljenije plaže koje su idealno mesto za one koji čeznu za mirnim i opuštajućim odmorom na popodnevnom suncu.

Vizantijska kula u Uranopolisu

Vizantijska kula u Uranopolisu

U Sartiju se stalno organizuju razni izleti i događaji: obilazak grada Uranopolisa na Svetoj Gori, turistička tura Robinzon koju ne smete propustiti, krstarenja do usamljenih plaža, ronjenje, vožnja kajakom… Za one koje ne drži mesto organizuje se i turistička pustolovina na manastirski kompleks Meteora, drugi hrišćanski centar po značaju u celoj Grčkoj (posle Svete Gore). Ovaj kompleks je smešten na visokim stenama u blizini grada Kačambaka. Tu možete videti zadivljujuće prirodne tvorevine stare više od 60 miliona godina, na čijim vrhovima stoji šest manastira, čije će Vas impresivne freske i ikone iz vizantijskog perioda ostaviti bez daha.

Meteori u Grčkoj

Meteori u Grčkoj

Takođe je popularan i manastir Ksenofontos koji se nalazi 500m od sela. Glavna crkva je izgrađena 1867, a ostatak građevine 1900.g. U Sartiju se održava dosta događaja i festivala, a mi ovom prilikom izdvajamo dva koja toplo preporučujemo. „Grčko veče“ se održava u taverni Platanija, sredom i nedeljom, a ulaz je slobodan. Ovde ćete uživati uz tradicionalnu grčku kuhinju, njihovo vino i muziku. Grci se za ovo veče oblače u svoje narodne nošnje i izvode neverovatne koreografije u kojima se stapaju razni grčki tradicionalni plesovi i igre. Ukoliko Vam više prija provod na otvorenom, možete si to priuštiti na plaži, svake subote i nedelje, uz DJ-eve iz raznih krajeva Evrope koji puštaju najveće hitove. Ova žurka počinje od 23h i traje cele noći, a ulaz je besplatan.

Cene smeštaja u Sartiju kreću se od 25 do 80 Eura za dvokrevetni studijo/apartman po danu. Za sve one koji žude za mirnim odmorom u okrilju netaknute prirode, ali i za nezaboravnim noćnim provodom, ovo je idealno mesto.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>