Sarti i Vurvuru za sezonu 2016

Ukoliko do sada niste bili u prilici da posetite ovaj deo Grčke, pravo je vreme da to učinite za leto 2016. Malo naselje, seoce, nalazi se na drugom prstu (Halkidiki) i pripada regiji Sitonija. Bez obzira da li imate 7 ili 77 godina, ovo je savršeno mesto za odmor koje nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Sam Sarti ima mali trg sa uličicama koje krase razni restorani, kafići, a tu je i pregršt prodavnica u kojima se možete snabdeti suvenirima.

Sarti se deli na novi, stari i Sarti Beach. Stari deo je sa uskim ulicama i slabim prometom saobraćaja. Novi deo Sartija podseća na klasično turističko grčko mesto. Sarti Beach je malo izdvojen, stalni gosti su mu uglavnom Nemci i idealan je za surfere.
Sarti krasi velika gradska peščana plaža koja je, za one koji ne vole puno da istražuju, sasvim dovoljna i prostrana. Pogled sa plaže doseže na planinu Atos. Dužinom plaže pruža se veliki spektar suncobrana i ležaljki koje mogu biti vaše ukoliko popijete piće. Za sve one koji više vole da leškare na pesku postoji i veliki deo slobodne plaže. Nedaleko od centra uzdiže se crkva koja se oglašava u 7h ujutru, a nekad i nekoliko puta na dan. Poseban začin ovom mestu daju restorančići, od kojih se nekoliko nalazi tik uz obalu, sa prelepim pogledom i masivnim porcijama.

Za one koji žele više od svog letovanja topla preporuka je iznajmljivanje skutera, brodića i obilazak okolnih plaža. Na samo 15 km od Sartija nalazi se Kalamitsi koji nikog ne ostavlja ravnodušnim. Plaža sa tirkiznom bojom vode, sitnim peskom i pogledom u beskraj pruža opuštajuću atmosferu svojim posetiocima.

Na suprotnoj strani nalazi se Orange Beach koja jednako mami mlađu i stariju populaciju, a zbog dugačkog plićaka vrlo je primamljiva i za porodice sa malom decom. Ukoliko se još malo potrudite i zaintrigirate otkrićete još pregršt malih plaža i uvala koje su savršene za one koji žele malo privatnosti. Zbog svog reljefnog položaja i vetrića koji duva u Sartiju, idealan je i za sportske aktivnosti poput surfovanja.

Za one koji vole noćni život postoje fina mesta za izlazak, a tu su uvek i tematske grčke večeri.

Vurvuru i Karibi plaža

Vurvuru je ekskluzivno vikend naselje koje se nalazi na istočnoj obali prelepe Sitonije, na samo 8 km od Nikitija. Najpoznatije je po svojoj Karibi plaži, ubedljivo najlepšoj na poluostrvu. Vurvuru nije klasično turističko selo ili grad, tako da u samom naselju ne postoji trg, šetalište, crkva i sl. U mestu postoje svi, za odmor neophodni sadržaji: restorani, picerije, marketi, iznajmljivanje automobila, motora, čamaca… Mesta je našlo i nekoliko hotela, pre svih hotel Diaporos, koji je najtraženiji među našim putnicima, kao i ekskluzivni Ekies All Senses Resort.

Svaka kuća je besprekorno uređena i nalazi se na velikom ograđenom prostoru. Vikendice su ovde uglavnom gradili imućniji Grci, a mesto ih je privuklo svojim prelepim plažama, razuđenom obalom i dobrom pozicijom za obilaženje Sitonije. Svi objekti se nalaze u blizini Karibi plaže, raja na zemlji, kako bi rekli naši putnici. Savršen spoj belog peska, koji više podseća na brašno, nego na bilo šta drugo, prozirno plave boje Egejskog mora, prirodnog hlada drveća koje raste iz peska, vrlo dugačkog plićaka, čak i stenovitog dela po obodima uvale.

Na plaži ne postoji beach bar sa suncobranima i ležaljkama, neophodno je poneti peškire, asure i suncobran, ukoliko vam nije dovoljan hlad drveća. Postoji jedna pokretna kantina, gde za 2€ možete kupiti odličnu nes kafu (frape), palačinke, sladolede, a ima i ozbiljnije hrane kao što su hamburgeri, hot dog, kroketi (porcije su prilično manje od onih na koje smo u Grčkoj navikli). Na plažu treba doći ranije, jer i Sunce zalazi ranije zbog većeg brda iza nje. More je mirno, prozirno, plićak je dosta dugačak, tako da je ova plaža savršena za parove sa decom.

Vurvuru, kao destinaciju za leto 2016. preporučujemo putncima koji na odmor kreću sopstvenim prevozom. Mesto ne nudi puno „zabave“ turistima kojima jedna plaža za odmor nije dovoljna, ili koji žele malo življu večernju šetnju, koju nudi obližnji Nikiti.

Na Sitoniji treba videti što više plaža, a ima ih preko sedamdeset. Preporučujemo i iznajmljivanje broda, bar na jedan dan, i obilazak divljih plaža obližnjeg ostrva Diaporo, kao i uređenih plaža u blizini Vurvurua (Lagonici i Talgo), a verujemo da ćete i sami naći neku neistraženu uvalu na kojoj ćete provesti romantično popodne, izolovani od ostatka sveta.

Tokom sezone (jun-septembar) od Vurvurua do ostalih mesta na Sitoniji saobraća lokalni autobus koji prolazi na svakih sat vremena. Planirajte svoj godišnji blagovremeno, a najbolje hotele Sitonije 2016 možete pogledati na sajtu turističke agencije Mitos Travel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>