Samotraki – grčko ostrvo u severnom Egeju

Samotraki je grčko ostrvo smešteno u severnom Egeju. Nalazi se severoistočno od ostrva Limnos, a udaljeno je oko 40km od trakijske obale. Samotraki geografski pripada regionu Trakija, ali politički je pod upravom Evrosa, koji je u sastavu upravne oblasti Istočne Makedonije i Trakije. Ovo ostrvo je brdovito i bogato vodom. Prostire se na površini od 178 km2, a na njemu stanuje oko 3000 stanovnika. Najviši vrh ostrva je Oros Fengari (1624m). Glavno mesto na ostrvu je takođe Samotraki, gradić sa uskim kaldrmisanim ulicama i tradicionalnim kućama, okruženo borovom šumom.

Samotraki je ostrvo poznato još iz perioda grčke mitologije. Po Homerovoj Ilijadi, sa Fengarija je bog mora, Posejdon, posmatrao čuvenu bitku za Troju. Sa tog vrha se pogled pruža sve do Male Azije. Turisti imaju priliku da se na ovaj vrh popnu u okviru organizovanih dnevnih izleta.

Uspon počinje u Termi, a završava se na visini od 1611m odakle se pruža neopisiv pogled. Po jednom grčkom mitu, Argonauti su plovili pored Samotrakija prema Kavkazu u potrazi za Zlatnim runom. Kroz istoriju, ostrvo je bilo pod vladavinom raznih naroda – Rimljani, Vizantinci, Italijani, Turci, da bi na kraju konačno pripalo Grčkoj. Samotraki je postao poznat zahvaljujući izgrađenom mističnom kultu i mističnom svetilištu „Velikih Bogova“ tračanskih plemena Kabiraca, koji su u staro vreme izazivali veliko poštovanje. Na ostrvu je bio izgrađen čitav kompleks hramova i svetilišta, koji su bili poštovani i u helenističkoj, kao i u prehelenističkoj kulturi.

Površina ovog ostrva u centralnom delu je pretežno sačinjena od vulkanskih stena, granita, bazalta, dok je priobalno područje sačinjeno od šljunka, morskih nanosa i mlađih vulkanskih stena i pepela. Severni deo ostrva je bogat potocima, kao i šumama orijentalnih platana. Samotraki je ostrvo koje je apsolutno van tokova masovnog turizma, zahvaljujući čemu je sačuvalo svoj autentični izgled i atmosferu. Čuveno je po svojim gustim šumama i lekovitim izvorima, vrelima i vodopadima u čijim su podnožjima formirani prirodni bazeni.

Plaže Samotrakija su prelepe – to su peščane plaže sa kristalno čistom vodom u koje se ulivaju planinske rečice. Posebna lepota krasi Kremastos vodopad koji se sa visoke stene obrušava u more. Na Samotrakiju postoji nekoliko vodopada i bazena koje pravi reka Fonias, koja je leti vrlo prijatna za kupanje. Na ostrvu postoje samo dve prave plažePahia Amos, koja je duga oko 800m, i Vatos, koja je omiljena među nudistima.

Plaža Pahia Amos je prekrivena grubljim peskom, a na plaži postoji jedna taverna koja je otvorena za vreme letnje sezone. Kamariotsa je glavna luka i najveće mesto na ostrvu, i ovde ima najviše taverni i mogućnosti za smeštaj. Terma (Lutra) je ključna turistička atrakcija. To je banja sa izvorima tople vode, smeštena na severnoj obali ostrva. Turistima je ovo jedno od omiljenih mesta, a posebno je atraktivno jer se u blizini ove banje nalaze i jedina dva kampa na ostrvu.

Sobe za izdavanje i apartmani privatnih vlasnika su glavni oblik smeštaja na Samotrakiju, s obzirom da do nedavno ovde nije bilo pravih hotela. Na Samotrakiju je noču tišina, nema bučnih vibracija i opojnih zvuka, i baš ova činjenica ga sve čini posebnim za sve one kojima je previše urbane džungle!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>