Vremenska prognoza Grčka

Prognoza vremena za Grčku

Prognoza vremena za Grčku je važna informacija koju je poželjno znati pre definisanja datuma vašeg putovanja. Naravno, treba biti obazriv oko analize atmosferskih uslova ako tražite informaciju o vremenu o nekoj destinaciji za 30 i više dana unapred. Pri takvim odlukama korisnije je osvrnuti se na intuiciju i sreću.

 

Ali ako se odlučite za last minute ponudu, onda neposredno pre nje svakako pogledajte vremensku prognozu. Svakim danom online prognoze postaju sve tačnije i preciznije. Iz našeg iskustva savetujemo vam da obratite pažnju na sledeće.

Klima Grčke

Klima Grčke je pre svega mediteranska. Nju odlikuju pre svega blage, a često puta i izostale zime, sa veoma toplim i suvim letima.

Ako govorimo o primorskim delovima Grčke pogodnim za letnji turizam, planinsko mediteranski tip klime uključuje upravo Solunsku oblast, Halkidiki i Jonska ostvra. Izrazito mediteranskou klimu ima Atinsku oblast, Kikladi, Dodekanezi zatim Peloponez i Krit.

Prosečna godišnja temperatura

Prosečna godišnja temperatura merena u hladu na primeru Atine

Što se statističke obrade podataka tiče tačniji izvori su:

1. Hidrometeorološki institut Grčke - http://www.hnms.gr/hnms/english/index_html gde na naslovnoj strani imate u realnom vremenu sve opservacije vremena po regionima i aktuelnim destinacijama.

2. Od domaćih turističkih portala sa meteo servisima predlažemo TT Group http://www.tt-group.net/vremenska_prognoza/Grcka/ gde su posebno obrađene Paralija, Leptokarija, Kasandra (Pefkohori, Hanioti, Polihrono), Sitonija (Neos Marmaras) i Atos. Tj. mesta na kojima tradicionalno letuju Srbi.

I recimo još nešto. Nikad ne upoređujte vreme u Srbiji sa vremenom u Grčkoj. Zimi, u Srbiji ume da bude i -10C, a Atinjani šetaju na +15 u kratkim rukavima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>