Preveza – tamo gde je i Kleopatra pala

Preveza je oblast na jugozapadu Epira, a njeno glavno mesto je istoimeni grad Preveza. Ova oblast ima dugu obalu koja svojim zapadnim i južnim delom izlazi na Jonsko more. Najveći deo ove oblasti je primorski, ali je unutrašnjost nešto suvljeg reljefa – brežuljkasta je i krševita. Južni deo Preveze je u obliku poluostrva koje je neka vrsta granice između zaliva Arta (jedna od oblasti sa kojima se Preveza graniči) i Jonskog mora. Na najužem mestu između ovog poluostrva i naspramne obale je napravljen most. Oblast Preveza se prostire na površini od 1 036 km2, a na njoj stanuje oko 60 000 stanovnika (od čega u glavnom gradu ima 20 000).

Kroz istoriju, Preveza je bila interesantna raznim osvajačima i vladarima – Rimljanima, Vizantincima, Osmanlijama, a duh njihovih osvajanja i vladavina i dalje stanuje ovde. Nedaleko od glavnog grada, 5 km ka severu, nalazi se Nikopolis. Ovaj grad je osnovan 20 g.p.n.e, pod imenom Berenikija, a kao simbol pobede Oktavijanove vojske nad snagama Marka Aurelija i Kleopatre. U centru ovog drevnog grada stajao je simbol pobede – katarke sa potopljenih Antonijevih brodova. Danas su tu ostali samo natpisi koji svedoče o pobedi.

Preveza je danas poznata i popularna turistička destinacija, zbog mnogih pogodnosti koje pruža. Poljoprivreda je ovde dosta razvijena (posebno uspeva vinova loza), čemu doprinose pogodni klimatski uslovi. Glavni grad je više industrijska oblast, dok su primorski gradovi vodeći u turizmu. Zgrade tradicionalne arhitekture dominiraju na ulazu u glavnu luku, a dublje u području Preveze nalaze se stare kuće, kaldrmisane ulice, lokalne taverne, restorani i kafići. Obala regije Preveza je duga 60 km i krase je prelepim peščanim i kamenitim plažama koje zapljuskuju kristalno bistre vode Jonskog mora.. Borova šuma okružuje sve plaže i savršeno se utapa u pejzaže Preveze svojim zelenilom i mirisom čiste prirode. Neke od najpoznatijih plaža Preveze su: Monoliti, Kanali, Kastrosikia, Artolitija, Ligija… Pored brojnih prelepih plaža, posebnu popularnost među turistima stekla je i reka Aheron sa svojim bistrim vodama. U ovom mini-parku imate priliku da se oprobate u raznim sportovima na vodi, a tu su i brojni restorani sa tradicionalnom grčkom kuhinjom.

Grad Preveza je moderan grad sa lepim, tradicionalnim zgradama, starom lukom i istorijskim centrom. Postoji kaldrmisana pešačka zona sa puno kafića i taverni koji su najpopularniji delovi grada. Grad ima bogatu intelektualnu, umetničku aktivnost koja uključuje česte konferencije, izložbe, festivale, koncerte… Tu je i mnoštvo je spomenika: crkva Sv. Haralampija, crkva Sv. Varvare, Lekatsas tvrđava, Laskara tvrđava, statua Koste Kariotakisa (jedan od najvećih grčkih pesnika).

Ovde možete posetiti i Arheološki muzej Nikopolisa, gde se nalaze različite statue i skulpture, grobnice, statue muza i boginja, oltare… Ukoliko posetite Prevezu, toplo Vam preporučujemo i posetu Muzeju umetnosti i nauke Epira, čiji je osnivač i vlasnik dr Hari Guvas. Muzej se nalazi 16km severno od grada Preveze. To je privatni, neprofitabilni muzej, čiji izložbe uključuju različite grupe umetnosti, privatne kolekcije iz područja nacionalne istorije, tematske večeri sa naslovima iz oblasti arheologije i paleontologije…

Cene smeštaja u Prevezi kreću se od 40 do 95e/dan, zavisno od perioda godine. Preveza je idilična i interesantna destinacija, odlične infrastrukture. Šarmantan ambijent i topla gostoprimljivost, sa razlogom privlače posetioce sa svih strana sveta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>