Polihrono – last minute ponude

Polihrono je letovalište na Egejskom moru u severnoj Grčkoj. Nalazi se na Halkidikiju, tačnije na njegovom prvom, najzapadnijem ogranku poluostrvu Kasandri. Polihrono se smestio u zalivu Santonija ili Toroneos na severoistočnoj obali Kasandre i udaljen je 97 km jugoistočno od Soluna.

Polihrono

Polihrono

 

Prema popisu iz 2001. godine ovo primorsko naselje ima 1.063 stanovnika. Spada u najpopularnija letovališta Grčke kada su u pitanju turisti iz Srbije.

Područje na kome danas leži Polihrono prvi put je nastanjeno još u VII veku p.n.e. Oko 650. godine pre Hrista ovde su doseljenici iz Eritreje podigli naselje Neapolis, koje je razoreno u varvarskim naletima tokom VI veka p.n.e. Na istom mestu u XI veku lokalno stanovništvo izgradilo je naselje i nazvalo ga današnjim imenom.

Reč Polihrono bukvalno prevedena na srpski jezik znači mnogo boja, a to ime grad je dobio zbog raznolikog cveća koje raste u njegovim baštama. U ranom XIX veku Turci su ponovo uništili ovo naselje, ali je ono brzo obnovljeno.

Danas je Polihrono mali primorski gradić okružen bujnom mediteranskom vegetacijom i gustim borovim šumama, sa prijatnom klimom, prostranom pešačkom plažom uz koju se pruža uređeno šetalište, ispresecan popločanim ulicama duž kojih se nižu palme, limunova i maslinova stabla, a dvorišta starih kuća tradicionalne grčke arhitekture i modernih vila krasi raznobojno cveće.

Tu su i brojne prodavnice suvenira, proizvoda od maslinovog ulja, plodova mora, kožne galanterije, kožne i krznene odeće, zlatnog i srebrnog nakita, više super marketa, ambulanta, apoteka, pošta itd.

Ponuda ugostiteljskih objekta je izuzetno bogata. Restorani imaju na jelovniku uglavnom jela tradicionalne grčke kuhinje i najraznovrsnije riblje specijalitete, postoji više taverni, picerija, kioska sa brzom hranom i girosom, nekoliko dobrih pekara i poslastičarnica gde se može probati čuveni grčki sladoled.

Polihronske plaže

Gradska plaža je dosta prostrana, potpuno uređena i redovno održavana, prekrivena uglavnom krupnijim peskom, mada postoje i delovi sa sitnijim peskom. Uz plažu postoji širok pojas plitkog mora, što posebno pogoduje porodicama sa decom, ali i neplivačima.

 

Na njoj se mogu iznajmiti ležaljke i suncobrani, kao i razni rekviziti i oprema za vodene sportove, čije iznajmljivanje je izuzetno povoljno, a najveće interesovanje vlada za ronjenje, pošto su uslovi za bavljenje ovim vodenim sportom izvanredni zbog prozirno čiste vode i bogatog podvodnog sveta.

Takođe, plaža ima više kabina za presvlačenje i veliki dečiji park. Duž plaže se prostire popločano i osvetljeno šetalište sa drvoredima palmi.  U okolini Polihrona mogu se posetiti i mnoge druge plaže, potpuno uređene i opremljene, od kojih su neke nosioci plave zastavice.

Pokraj grada nalazi se malo jezero, prirodno stanište raznih životinjskih vrsta, pre svega kornjača i drugih gmizavaca.

Temperaturu mora i vreme pratite ovde.

Izleti iz Polihrona

Što se izleta tiče, čitavo poluostrvo Kasandra na kome se nalazi i Polihrono, obiluje kako kulturno-istorijskim, tako i prirodnim znamenitostima.

Ljubiteljima kulture i antike svakako će biti najzanimljiviji obilasci Kalandre, gde se nalaze arheološki lokalitet Mendi sa istoimenom tvrđavom iz VIII veka p.n.e.  i ostacima Posejdonovog svetilišta, kao i crkva Device Marije iz VII veka; Nea Fokee čije najveće znamenitosti su crkva i toranj Svetog Pavla;

Fourke sa ostacima vizantijske kapele; Kalitee u kojoj se mogu videti ostaci hrama posvećenog Dionisu i Nimfama, zatim ruine Zevsovog hram, kao i dve vizantijske crkve;

Nea Potidee na čijoj teritoriji postoji srednjevekovni hram i više crkava itd. Isto tako, obližnje mesto Agia Paraskevi je bogato izvorima termomineralne vode i u njemu postoji banjsko odmaralište, a ljubiteljima kupanja i sportova na vodi na raspolaganju su prelepe plaže rasute svuda duž obale Kasandre.

Kada je u pitanju smeštaj, Polihrono nudi zaista velik izbor apartmana i vila, dok je hotelska ponuda nešto slabija.

Last minute smeštaj za Polihrono, ali i ostale destinacije Grčke pratite na sajtu: Letovanje-lastminute.com.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>