Paros – grčko ostrvo zlatnih plaža

Paros je grčko ostrvo koje se nalazi u centralnom delu ostrvske grupe Kiklada. Ovo je ostrvo sa zlatnim plažama, brojnim dolinama sa vinogradima i maslinjacima. Paros zauzima površinu od 186,5km2, a dužina obale je 120km. Obala je uglavnom stenovita i strma, ali se u zalivima mogu naći itekako fantastične plaže. Kroz istoriju, ovo mesto bilo je poznato po kamenolomu mermera od kog su napravljeni brojni hramovi. Do Parosa se može stići brodom iz Pireja ili avionom iz Atine.


Arhitektura ostrva je tradicionalna – uske ulice ispunjene belim niskim kućama koje svojom bojom odudaraju od veoma tamnog zemljišta. Glavni grad ostrva je Parikija. Ovaj miran gradić je veoma posećen preko leta i luka je uvek puna turista. Najznačajnija svetinja na ostrvu je crkva Katapolijani. Sagrađena je u tradicionalnom vizantijskom stilu, nekoliko decenija pre nego što je Rim prihvatio hrišćanstvo.Crkvu je podigla majka prvog hrišćanskog cara Konstantina na mestu antičkog hrama.

Prema legendi, crkva ima 99-oro vrata i kada budu pronađena stota, Konstantinopolj će opet biti grčki.

Parikija je zaista jedinstven grad – bele kućice sa plavim prozorima i vratima prošarane ružičastom bojom cveta bugenvilija, zatim narandžastom i žutom bojom od drveća pomorandže i limuna, čiji se mirisi mešaju sa mirisima tradicionalne grčke kuhinje.

Ovde možete probati čokoladne baklave, uzo (tradicionalno piće), odlične riblje specijalitete ili običan giros. Ovo ostrvo je raj za sva čula.

Poznato turističko mesto je i luka Nausa, koja je bila značajni centar kroz istoriju. Ovde ima oko 1200 stanovnika.

Turisti u ovom gradu mogu da posete zamke iz XV veka i vizantijski muzej sa brojnim ikonama. Ovo nekadašnje ribarsko selo sa venecijanskom ribarskom lukom je najautentičnije i najlepše mesto na ostrvu danas, poznato po dobrim ribarskim restoranima koji se nalaze tik uz obalu mora.

U luci se nalazi mnogo restorana, barova  i kafea sa pogledom na more. Još jedno mesto koje privlači turiste je i selo Lefkes koje se nalazi na 200m iznad mora i najviše je selo na ostrvu.

Ovde ima dosta interesantnih crkvica, od kojih je dominantna crkva Agia Triada. Selo je sagrađeno kao amfiteatar i ima oko 500 stanovnika.

Ulice su zatvorene za saobraćaj što omogućava turistima nesmetano uživanje u svim čarima sela. Interesantni su pejzaži Lefkesa, koje je ispunjeno kućama sa gomilom cveća na balkonima.

Paros je relativno malo ostrvo sa prelepim plažama do kojih uglavnom vodi asfatirani put. Plaže su uglavnom peščane i okružuje ih čisto i hladno more. Poznata je plaža Piso Livadi koju krase brojne kuće za iznajmljivanje, restorani i taverne. Nedaleko se nalazi i prelepa plaža Logaras. Plaža Kolimbitres je idealna za porodice, dok je među surferima popularna tzv. Zlatna plaža.

Za dobru zabavu rezervisana je plaža Pounda, koja je prepuna mladih ljudi i na kojoj žurke traju celog dana. Paros je bio domaćin svetskog takmičenja u surfovanju više puta. Ovo ostrvo je raj za surfere, posebno u julu i avgustu kad stigne vetar meltemi. Ovde su aktuelni razni sportovi na vodi ili takmičenja u surfovanju, ronjenju, biciklizmu, ribolovu.

Cene smeštaja na Parosu se kreću od 25e/dan pa do preko 100e/dan. Paros je mesto koje nudi dobar provod, ali i miran odmor, te se nećete pokajati ukoliko baš ovo mesto bude Vaš izbor za letovanje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>