Ostrvo Leros je ljubav

Ostrvo Leros pripada grupaciji ostrva Dodekaneza u istočnoj Grčkoj. Najbliža susedna ostrva Lerosu su Kalimnos na jugu i Patmos na severozapadu. Leros se prostire na površini od 74,2km2 i na njemu stanuje oko 8.000 stanovnika, s tim što se taj broj u letnjem periodu poveća i na 15.000. Najviši vrh na ostrvu je Profitis Ilmas (698m), a glavni grad je Aja Marina.

Leros je ostrvo koje je bilo naseljeno još tokom praistorije. U periodu stare Grčke, Leros bio poznat po ostrvskom svetilištu posvećenom Afroditi, boginji lepote, čulne ljubavi i plodnosti. Mitologija kaže da je boginja Artemida, Zevsova ćerka, Leros proglasila za svoje ostrvo jer je ovde često dolazila loveći jelene. Tokom istorije, razni vladari su opsedali ostrvo: Spartanci, Rimljani, Vizantinci, Osmanlije… Od 1912. g. ostrvo zaposeda Italija, ali ga u korist Grčke gubi posle Drugog svetskog rata.

Leros je ostrvo srednje veličine, planinsko je i kamenito, sastavljeno najviše od krečnjačkih stena. Površinu ostrva prekrivaju i brojni ugašeni krateri kao svedoci nekadašnje vulkanske aktivnosti. Obala je razuđena i ima više malih zaliva sa skrivenim plažama. Klima na Lerosu je sredozemna – leta su duga i sušna, a zime blage i kišovite. Leros je pravi raj za sve one koji su u potrazi za mirnim odmorom i tradicionalnim načinom života. Posetioci ovde mogu da uživaju u mirnom moru, odmaraju na prelepim plažama, sanjare uz bajkovite zalaske sunca, ali i da se upoznaju sa nesvakidašnjim bogatstvom prirode.

Aja Marina, jedna od dve najveće luke na ostrvu, predstavlja administrativni i kulturni centar Lerosa. Na prilazu ka ovoj luci Vas dočekuje Zamak Bouzi sa veličanstvenim svetionikom. Mnoge od zgrada ovde su izgrađene u italijanskom stilu, ali ćete takođe naći i one obične grčke male bele kuće sa plavim vratima i prozorima. U severoistočnom delu ostrva, na vrhu Pitiki, nalazi se ostrvski dvorac – Panteli dvorac ili Kastro.

U zapadnom delu ove građevine smeštena je Crkva Device Marije, koja potiče iz 11.veka i koja je svojevremeno bila uporište za vitezove sv. Jovana. Danas ova crkva predstavlja religijski i kulturni simbol stanovnika Lerosa, koji svakodnevno obilazi na stotine posetioca. U Platanosu se može videti stara katedrala Aja Paraskevi. Sam Platanos je jako lep za šetnju i razgledanje, a većina kuća u ovom mestu datira još iz 1800.g.

Festivali, klubovi, smeštaj na Lerosu

Na Lerosu se svake godine održavaju razni festivali: festival na Alinda plaži u avgustu (tokom nedelje pomorstva), zatim festival ribolova u Panteli u septembru, gde možete uživati u sjajnoj muzici, tradicionalnim ribljim specijalitetima i vinu. Većina klubova i barova na ostrvu organizuje uživo muziku. Najveći deo noćnog života se odigrava u Aja Marini – popularni su klubovi Meltemi, Apotiki, Japama – gde možete plesati sa Grcima uz njihovu tradicionalnu muziku. Ako ste na Lerosu, nikako ne smete zaobići mesto Panteli, koje je poznato zbog svojih fenomenalnih ribljih restorana i taverni, ali i Kastelo kafeterije koja pruža zapanjujuć panoramski pogled na selo, u kom možete uživati uz divne koktele, sladoled i grickalice. Na suprotnoj strani plaže nalazi se jedan mali muzički bar gde ćete čuti fantastične muzičke izvedbe i uživati u koktelima iz svih delova sveta.

Cene smeštaja na Lerosu su pristupačne i kreću se od 35-150e, zavisno od hotela i perioda godine. Ukoliko tragate za egzotičnim odmorom, ali ujedno i za nezaboravnim provodom, Leros je pravo mesto za Vas, jer njegov nadimak je “Ljubav”!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>