Neos Marmaras

Neos Marmaras za leto u prestonici Sitonije

Neos-Marmaros (Neos Marmaras) je turističko naselje u Grčkoj, na poluostrvu Halkidiki, prestonica Sitonije. Od Soluna je udaljen oko 125km. U mestu živi oko 3000 stanovnika, ali se tokom leta, zbog turista, ovaj broj znatno uveća i dođe čak i do 20 000. Neos-Marmaros je smešten na tri obalska brega, ispod planina Itamos i Dragudelis. Ova nekadašnja ribarska luka, danas je najpopularnije letovalište sa razvijenim turizmom, ribolovom i poljoprivredom.

Zbog razvoja turizma, a samim tim i uvećavanja grada, Neos-Marmaros se ujedinio sa obližnjim selom Partetonas 1970.g. Ovo podneblje je nekad pripadalo manastiru Grigoriou sa planine Atos, ali su oblast naselili 1922.g. proterani Grci sa ostrva Marmaros u Turskoj, te odatle i potiče ime Neos-Marmaros. U pozadini ovog mesta su brda sa borovom šumom, a sama luka je smeštena u zalivu u obliku potkovice.

Neos-Marmaros je idealan za porodice koje traže odmor i opuštanje, ali i za mlade goste željne provoda i zabave. Najpoznatije su plaže Paradisos i Porto Karas. Porto Karos je gradska plaža, prostrana i široka na čijem jednom kraju se nalazi kompleks hotela koji spada u najveće u Severnoj Grčkoj. Plaže su pokrivene zlatnim peskom, a okolina plaža je osvežena eukaliptusima i barovima. Jedna od glavnih zanimacija je odbojka na pesku, a može se iznajmiti i skuter na vodi.  More je kristalno čisto i plavo, bez meduza. Neos-Marmaros je poznat po bogatom noćnom provodu, mjogobrojnim kafićima, restoranima i tavernama.

Popularni klubovi za noćni provod su Nuovo Cafe, Livas Beach Bar, Ploton Bar Club…  Postoje i klubovi sa grčkom tradicionalnom muzikom ili modernijim ritmom, kao i plažni barovi. Od restorana su popularni Dionysus i Taverna Paradisos, gde možete uživate u bogatoj grčkoj kuhinji. Neos-Marmaros je prava prilika da se probaju domaći proizvodi. Maslinovo ulje pravljeno od maslina koje se tradicionalno uzgajaju ovde, na potpuno prirodan način, nezaobilazan je sastojak mediteranske kuhinje. Med je takođe popularan proizvod ovde. Halkidiki je centar pčelarstva u Grčkoj. Ovde se pravi i cipouro – rakija koja sadrži oko 45% alkohola. Prvi  koji su ovo piće pravili bili su monasi, a konzumira se uglavnom sa vodom uz neku laganiju hranu.

Posebno su popularna Krstarenja do Uranopolisa i oko Svete Gore.

Od turističkih atrkacija, na Neos-Marmarosu se izdvajaju selo Partenonas na visini od 350m, gde možete posetiti Etnografski muzej koji sadrži odeću i fotografije s početka 20.v. i ranije. Ljubiteljima prirode se preporučuje da se upute na 15km dugu stazu uz planinu Itamos, jer se sa njenog vrha spušta neverovatan pogled na čitavu Sitoniju. Porto Karas je takođe veoma popularan među turistima. U ovom kompleksu postoji mnogo sportskih pogodnosti – sportovi na vodi, košarka, tenis, golf. Značaj je i vinograd Porto Karas. Ovo je drugi po veličini privatni vinograd u Evropi iz kog izlazi jedno od najpoznatijih svetskih vina – Porto Karas. Od znamenitosti u Neos-Marmarosu treba spomenuti i zgrade starog manastira iz 1950.g. u istočnom delu grada, kao i crkva Bogorodičinog uspenja iz davne 1865.g. Manastiri Tripotamus i Kastamonitu su sjajni primeri tradicionalne arhitekture na Halkidikiju. Kopija broda Santala izožena je za posetioce u središnjoj uvali u Neos-Marmarosu. Brod Santala bio je brod koji je predvodio ribarske flote koje su sa Marmarasa prevozile izbeglice 1922.g.

Najtačniju dugoročnu prognozu vremena za Grčku, a pogotovu za Neos Marmaros možete pratiti ovde.

Cene smeštaja na Neos-Marmarasu kreću se od 25 do preko 100e/dan po dnevnoj renti studija. Ovo slikovito selo koje je niklo na vrhu brda danas privlači na hiljade posetilaca svakog leta i to ne bez razloga. Neos-Marmaras je zaista pravi raj na zemlji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>