Nea Vrasna – 5 razloga za letovanje u ovom mestu

Ovom pričom vodimo vas u zaliv  STRIMONIKOS smešten u istočnoj Grčkoj otprilike na pola puta između Soluna i Kavale. Zaliv sa specifičnostima koje ovu regiju razlikuju od drugih, ali i regija gde se nalaze tri izuzetno popularna letovališta. Asprovalta, Nea Vrasna i Stavros u sezoni postaju mesta gde turisti iz Srbije odsedaju u velikom broju.

Nekoliko je razloga za ovoliku popularnost ali idemo redom, prvo ćemo obići mesto NEA VRASNA lepo ušuškanu između Stavrosa i Asprovalte.

1.  NEA VRASNA – LAKO DO ODREDIŠTA

Prvi razlog popolarnosti Nea Vrasne je što se do nje jednostavno i brzo stiže zahvaljujući odličnoj putnoj infrastrukturi. Naime već kod Soluna ka ovom letovalištu vodi istočni krak autoputa EGNATIA ODOS (A2) kojim se uz plaćanje samo jedne putarine vrlo brzo stiže do isključenja broj 27 gde se odvajate za Vrasnu. Od Soluna udaljena nekih 70km koliko ima i do Kavale, dakle vrlo je blizu dva velika grada i njihovih mnogobrojnih sadržaja i ponude. Od Beograda do Nea Vrasne ima oko 700km.

2.  NEA VRASNA – PONUDA SMEŠTAJA

U samom mestu pronalazimo raznovrsnu ponudu smeštajnih kapaciteta, uglavnom apartmanskog tipa u kućama novije gradnje i što zapažamo vrlo dobro održavane. Druga karakteristika Nea Vrasne je da mesto nije pretrpano objektima, pa otuda ima mnogo kuća sa dvorištima, po pravilu lepo održavanim sa velikim travnatim površinama, puno zelenila, palmi i cveća. Zaista lepo i za oko i za dušu gostiju koji ovde odmaraju. Većina ulica je jednosmerna pa se i tako doprinosi lakšem saobraćaju i osećaju komocije.

Od velike ponude apartmana agencija preporučuje vam za sezonu leto 2019 kuće u ovoj regiji koje će zadovoljiti svačije ukuse, a na vama je napravite konačni izbor prema vašim kriterijumima.

3. NEA VRASNA – PLAŽA

Plaža je kombinacija peska i sitnih raznobojnih kamečića, čitavom dužinom mesta ujednačena i vrlo široka. Razlikuje se samo po sadržajima kojih u delu prema Asprovalti ima najviše.

nea-vrasna-plaza

Ovde duž širokog šetališta pronalazimo veliki broj kafea, restorana, beach barova sa sadržajima za goste, ležaljkama, suncobranima, kabinama za presvlačenje, a ima i nekoliko igrališta za decu smeštenih na samoj plaži. Slično je i u delu PARALIA VRASNA bliže Stavrosu dok je središnji deo uglavno za varijantu sopstvene organizacije.

Ali za sve one koji imaju aktivniji pristup letovanju ukazujemo na niz egzotičnih plaža smeštenih iza mesta OLIMPIJADA na putu koji od Stavrosa vodi dalje ka Jerisosu i Atosu. Peščane plaže sa beach barovima i bojama koje osvajaju. Izdvajamo plaže Ammoudia, Vina, Toto, Zougla, Babilon.

4 NEA VRASNA – ODLIČNO SNABDEVANJE

U mestu se može pronaći sve što treba gostima, tu su benzinska pumpa, nekoliko apoteka i lekarskih ordinacija koje primaju putno osiguranje, minimarketi, pekare, mesare, poslastičarnice.

nea-vrasna-snabdevanje

Ali ono što će verovatno posebno zanimati goste koji se odluče za sopstvenu pripremu hrane u apartmanima su tri velika supermarketa smeštenih na magistrali odnosno starom putu Solun – Kavala. Ovde postoje supermarketi iz lanca Lidl, Masoutis, Discount Markt.

5 NEA VRASNA – ATRAKCIJE U OKRUŽENJU

Organizovani izleti  vode vas u Solun, Kavalu, na Tasos, a u sopstvenoj režiji imate zaista puno mogućnosti. Izdvajamo lokalitet ANTIČKA STAGIRA, mesto rođenja Aristotelisa ali i zanimljive istorije koja je zabeležena ovde, dok u obližnjoj OLIMPIJADI možete videti statuu Aristotelisa, malu crkvicu i lepo šetalište uz more sa autentičnim tavernama. Na par  kilometara od Nea Vrasne kada se krene ka Solunu starim putem, neposredno uz magistralu nalazi se crkva AGIA MARINA.

Izgrađena je sredinom 18. veka, a po predanju njen nastanak vezuje se za monaha Themelisa. On je naime na ovom području imao imanje sa vinogradom, a u snu je dobio viziju ikone koja je bila skrivena unutra debla jednog drveta. Drvo je posečeno, a unutar njega zaista je bila ikona te je tako i započeta izgradnja crkve od kamena. Svake godine, 17. Jula ovde se održava svetkovina posvećena Svetoj Marini.

Za ljubitelje prirode skrećemo pažnju na šumu VARVARA gde postoji nekoliko vidikovaca sa pogledom u pravcu Atosa, izvor vode 5 Vrises, autentično grčko mesto Varvara sa crkvom u centru, napušteno selo Kalivia Varvara sa starim kućama od kamena. U šumi Varvara sigurno ćete videti i divlje svinje koje slobodno pasu kraj puta. A naravno tu je i VOLVI jezero koje daje poseban pečat  ovoj zanimljivoj regiji.

Otkrili smo vam 5 razloga koji mogu biti od značaja u donošenju odluke da letujete baš u Nea Vrasni, a vama ostavljamo da otkrijete još po neki. Verujemo da ih ima!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>