Ligija za leto u malom ribarskom selu

Ligija se nalazi 6 km jugozapadno od grada Lefkasa. Život je ovde sporijeg tempa i idealan je za odmor. To je malo ribarsko selo sa pogledom na tvrđavu koja je posvećena Svetom Đorđu. Ligija je u osnovi selo sa jednom ulicom, u kojoj se nalazi nekoliko restorana i prodavnica. Idealna je za one koji uživaju u pešačenju i obilasku brdovitih krajeva, jer je uokvirena brdima koja su pokrivena borovom šumom i maslinjacima. Klima je ovde mediteranska – vruća leta i blage zime. Ispred ovog mestašca koje broji oko 750 stanovnika, nalazi se glavni put koji vodi do mesta Nidri.

Ligija je u suštini porodični centar, omiljena je među onima koji se bave ribolovom, ali je takođe popularna i kod starijih parova. Kada kažemo porodični centar, mislimo prvenstveno na činjenicu da je ovo jedno mirno, zavučeno mesto, čija plaža obezbeđuje lep odmor i za decu koja se mogu igrati u mekom pesku. Ligija ima male peskovite i šljunkovite plaže koje zapljuskuje tirkizno plavo i kristalno bistro more, a na plažama ujedno imate i mnoštvo taverni i restorana koji Vašem odmoru daju jednu posebnu notu.

Ribarski brodovi svakodnevno donose svež ulov u restorane, tako da Vam ovi restorani uvek pružaju obroke pripremljene od svežih morskih plodova. Najpoznatiji su restorani Nirikos, Sedam ostrva i taverna Kaniorija. Ligija je veoma opuštajuće mesto za boravak. Hrana je jako dobra – možete sedeti satima u jednoj od taverni u luci, uživati u tanjiru gavrosa (mala pržena riba), grčkoj salati i svežem grčkom hlebu, uz blagi povetarac i pogled na tvrđavu Svetog Đorđa smeštenu na kopnu. Oni turisti koji tragaju za većim brojem različitih mesta za izlazak, vrlo brzo mogu autobusom ili autom stići do Lefkade gde se nalazi velika pešačka zona.

Ligija ima veliki broj mini-marketa koji Vam omogućavaju da pribavite sebi potrebne namirnice, a ovde takođe ima i dosta prodavnica suvenira gde možete kupiti poklone za svoje najdraže.  Male baštenske kućice, okružene roze i ljubičastim cvećem ukrašavaju ovo malo naselje i stvaraju jedinstvenu atmosferu koja privlači veliki broj posetilaca. Ligija je selo za kratak boravak ili jednodnevni izlet kao vid predaha od burnog meteža turista koji u sezoni zaposedaju Lefkadu.

Kada ste u Ligiji, nalazite se u centru samih dešavanja, ali imate priliku da se uvučete u svoju „kućicu“ i omogućite sebi da se zaista odmorite. Na Lefkadi se stalno organizuju različita dešavanja, festivali, ceremonije, proslave; možete posetiti pozorište, Muzej arheologije, biblioteke koje čuvaju retke rukopise. Možete iznajmiti bicikl, auto, sportsku opremu ili jahtu u glavnim lukama ostrva. Ono što nikako ne smete propustiti jeste ekskurzija do okolnih ostrva – Meganizi, Itaka i Kefalonija, kao i poseta plaža Lefkade. Grci ovde čuvaju svoju tradiciju i običaje i rado pozivaju turiste da im se pridruže u većini događaja, tako da možete prisustvovati tradicionalnom venčanju u Kariji, posetiti festival u Agios Donatosu, ili jednostavno uživati u njihovim običajima za vreme Uskrsa i Božića.

Cene smeštaja u Ligiji su povoljne, kreću se od 30 do 70 e/dan, zavisno od doba godine. Ligija je za turiste nešto poput sopstvenog doma – mirno, ušuškano utočište u koje se vratiš pošto vidiš sva čudesa i urbanost koje nudi Lefkada.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>