Krf-

Krf leto – da li je ovo najbolji izbor?

Godišnje doba koje svi jedna čekamo se približava. Još jedna poslovna godina se bliži kraju, umor prelazi sve granice a pitanje koje svi postavljamo sebi gde na odmor. More je nešto čemu se svi radujemo tokom leta, pa ukoliko niste rešili koja je to destinacija kojoj ćete se prikloniti ove godine možda imamo predlog za vas.

Grčka je država koja posebno privlači pažnju srpskih turista. Veliki broj  destinacija, što za porodični odmor i uživanje tako i za ludu zabavu koju mladi priželjkuju. Ostrva, kojih grčka ima veliki broj su nešto što se posebno izdvaja.

Jedno od prelepih grčkih ostrva, destinacija koja privlači mnoge turiste iz čitavog sveta je i Krf.
Krf, ili Kerkira kako ga u Grčkoj zovu, je ostrvo u Jonskom moru, i drugo je po veličini jonsko ostrvo, od sedam većih. Postoji dve legende o nastanku imena ovog ostrva. Po prvoj priči ime Krf potiče od imena ćerke rečnog boga Acopa, Kerkiri, nimfi koju je oteo Posejdon. Dok druga legenda kaže da ime predstavlja „greben pun vrhova“.

Čitavo ostrvo je protkano sa toliko puno znamenitosti i istorijskih činjenica, da nudi mnogo više od odmora u nekom morskom mestu. U kom kog mestu odseli predlažemo da izdvojite vreme i posetite i upoznate ostrvo na pravi način.

Glavni grad ostrva takođe nosi ime Krf i pod zaštitom je UNESCO-a. Stari i novi grad, dve različitosti povezane u jednu, koje ovom gradu daju posebnu draž. Posetite crkvu svetog Spiridona, zaštitnika ostrva, prođite njegovim uskim ulicama, svratite na Espiando trg. Zasigurno će vas očarati ovaj mali antički gradić iz osmog veka pre nove ere. Ono što meštani posebno izdvajaju je voće specifičnog oblika, Kumkvata. Reč je o voću, koje osim na Krfu, uspeva još samo u Japanu. Stanovnici grada, ali i čitavog ostrva prave neobične suvenire od ovog voća, ali i likere i slatko, koje morate probate ili poneti nekoj dragoj osobi kao uspomenu.

Nepropustite da posetite najlepše plaže ostrva. Kažu da su to Glyfada i Marathaias. Dobitnice plave zastavice. Pružiće zasigurno fenomenalan dan uživanja na moru i sunce, kao i bezbroj načina za dobru zabavu. Kafići i barovi na plaži ugođaj čine potpunim, sa fantastičnim ambijentom i osveženjima za vrele letnje dane. Kristalno čista boja mora i pesak pružiće vam divan ugođaj opuštanja. Ukoliko ste zavisni od adrenalina ove plaže u ponudi imaju veliki broj sportova na vodi u kojima se možete oprobati, naravno uz pratnju stručnih instruktora.

Za one zavisne od adrenalina i zabave, Krf poseduje i Aqua park, za koji se kaže da je jedan od najlepših u Evropi. Posetite i uverite se sami. Tobogani, sporotvi na vodi, bazeni i ležaljke za opuštanje, ali i stoni fudbal, bilijar i još mnoga toga za fenomenalnu zabavu.

Nešto što ovo ostrvo posebno izdvaja od drugih za naš narod jeste istorija. Brodićem se odvezite do ostrva Vido. Ostrvo koje je bilo ostrvo spasa za naše vojnike u Prvom svetskom ratu. Čuvena plava grobnica, more oko ostrva u koje su bacani srpski vojnici koji nisu uspeli da se domognu sigurne luke i ostrva spasa. Naučite nešto više, posetite muzej posvećen srpskim junacima, „Srbi na Krfu od 1916-1918.“

Leto na Krfu zasigurno nudi za svakoga ponešto, ipak na vama je da presudite da li je to i najbolji izbor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>