Krit

Hanija za godišnji odmor na Kritu

Hanija je glavni grad istoimene regije ostrva Krit u Egejskom moru, a ujedno je i drugi po veličini grad na Kritu (posle Herakliona). Grad zauzima površinu od 12.564km2, a u njemu stanuje oko 55.000 stanovnika. Hanija je grad bogate istorije i duge tradicije, a pominje se još u Homerovoj „Odiseji“. Kroz istoriju, ovaj grad je bio pod rimskom, vizantijskom, mletačkom i otomanskom upravom, posle čega su ostali mnogobrojni spomenici kao dokazi turbulencija koje su zadesile Krit.

Grad leži na istočnom delu Hanijskog zaliva i podeljen je na stari i novi deo. Stari deo je pun građevina i spomenika iz različitih perioda: gradske zidine iz svih istorijskih razdoblja, arheološke iskopine, pravoslavne crkve i hramovi, rimokatoličke crkve i manastiri, arheološki muzej (nekadašnji franjevački manastir), Mletački svetionik ili Faros iz 15.v, tursko kupatilo (amam)… Ovaj stari deo grada neodoljivo podseća na Firencu ili Veneciju. Istočno od zidina starog grada nalazi se naselje Kum-Kapi, gde su u poslednjim decenijama turske vladavine beduini podigli svoje naselje. Danas je taj deo grada popularno mesto za izlazak među mladima.

Šetnja dokovima i ulicama Hanije je pravi način da upoznate grad, njegove prelepe kuće, galerije, muzeje, parkove i trgove. Ovde svakako morate posetiti Maritime muzej, gde ćete za kratko vreme upoznati istoriju Krita bolje nego iz bilo koje knjige. Hanija je raj za ljubitelje hrane – grad je preplavljen restoranima i kafeima u kojima možete uživati u širokom spektru ukusnih jela.

Javna pijaca je nešto što sigurno nećete zaobići u Haniji – to je impresivna zgrada u samom centru grada, sagrađena početkom 20.v. Ovde ima prodavnica hrane, mesara, ribljih marketa, prodavnica povrća… Bašte koje okružuju ovu zgradu su idealne za sve one koji su u potrazi za mirom i tišinom. Iznad grada se nalazi kafe Ostria odakle se vidi ceo grad i more. Ovaj kafe ima i baštu u kojoj možete uživati u prelepim zalascima sunca uz kafu, sladoled, salate i grickalice. Ukoliko putujete sa svojim mališanima, neizostavno ih morate odvesti u vodeni park u Limnoupolisu.

U Haniji je intenzivan noćni život – ovo je grad koji ne spava i gde se, ruku pod ruku, druže stara arhitektura i mitologija sa modernom realnošću. Regija Hanija sadrži dve možda najlepše plaže na ostrvu – Balos i Elafonizi.

Predivnu peščanu plažu Balos čine dva ostrvca – Agria i Imeri. Put do Balosa je nepristupačan, te se preporučuje ići kolima ili pak brodom. Elafonizi je plaža karakteristična po belom i ružičastom pesku i azurno plavom moru. U okolini ove plaže nalazi se samo nekoliko kuća koje izdaju sobe, tako da su posetioci ovde mahom turisti koji odsedaju u gradskim hotelima. Ova plaža je duga 2km i do nje se može doći pešice, a na putu do nje se prelazi i prirodni bazen Libijskog mora, koji je dubok manje od 30cm.

Kada je u pitanju boravak u gradu, pored mnogih hotela i vila, posebno se izdvaja Casa Delfino. To su dve stare venecijanske kuće koje su preuređene i nameštene, tako da sada u njima postoji 20 soba i apartmana. Čak i ukoliko ovo ne bude Vaš izbor gde ćete odsesti, ovo mesto biste svakako trebali posetiti. Do Hanije se može doći avionom – grad ima internacionalni aerodrom, a letovi Atina – Hanija su posebno česti u periodu sezone (april – oktobar). Takodje, do Hanije svakodnevno idu i trajekti iz mesta Pireus. Cene smeštaja su veoma pristupačne i kreću se od 45 do 70e/dan, dok su u sezoni nešto veće. Bogato kulturno nasleđe, gostoprimljiv narod i neopisiva priroda garantuju da je Hanija izbor zbog kog se nećete pokajati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>