Grčka Parga – Azurna obala na Jonskom moru

Parga je jedno od lepših letovališta u Grčkoj, a poslednjih godina postaje sve popularnija. To je gradić u Grčkoj u okviru periferije Epir. Nalazi se u primorskom delu Epira, jugozapadno od Janjine – središta ove oblasti. Prostire se na površini od oko 276 km2, a u njemu stanuje oko 4000 stanovnika. U prošlosti je ovaj gradić bio poznat kao Hipargos, a podaci o njemu potiču još iz 13.v. Parga je sagrađena na vrhu planine Pezovolo i kroz istoriju je pretrpela razne ratove i osvajače, koji su ostavili svoja svedočanstva u reljefu ovog, danas jednog od najpoznatijih letovališta.

Parga je mestašce koje duhom i izgledom odiše atmosferom starih mediteranskih gradova. Smešten je na dva mirna zaliva Jonskog mora koja su okružena bogatim zelenilom. Ovde se preko dana živi sporo, što Pargu čini odličnim mestom za odmor, posebno sa galerijom restorana i taverni koje nude ulice ovog gradića.

Uveče se luka probudi i turistima daruje posve drugačiju atmosferu, koja sa sobom nosi neverovatan provod. Interesantno za turiste je i malo ostrvo Panagija koje se nalazi u središtu zaliva do kog se može preplivati, gde se svake godine održavaju razne manifestacije i festivali u toku leta. Uz more, duž gradske plaže, smešteni su mnogi kafići i restorani, koji pružaju fantastičan pogled na horizont. Stari grad Parge je posebno vizuelno upečatljiv – bogat je kućama okrečenim u vesele boje, te dok šetate ovuda, imate osećaj da ste deo jedne predivne gradske razglednice.

Turisti u Pargi imaju i mogućnost da se oprobaju u skijanju na vodi, ali i da surfuju na otvorenom moru. Za one koji tragaju za neverovatnim pogledom za fotografisanje, rezervisana je Ali Pašina tvrđava, a pored nje, u Pargi postoji mnoštvo malih kapela i srušenih vetrenjača koje je lokalno stanovništvo ranije koristilo u prozvodnji maslinovog ulja. Stalno su aktuelni izleti i posete okolnim mestima i znamenitostima – Preveza, Kasiopija, ostrva Lefkada, Zakintos i Paksos. Za ljubitelje mitologije, istorije i arheologije, Parga nudi obilazak arheološkog nalazišta Nektomantia, drevnog svetilišta posvećenog bogu podzemnog sveta – Hadu. U okviru ovog obilaska, turisti imaju priliku da vide i čuvenu reku Stiks, koja je po mitologiji bila granica između zemlje i podzemnog sveta, preko koje su prevođene duše umrlih.

Pargu zovu i Azurna obala na Jonskom moru i to ne bez razloga – krase je prelepe peščane i kamenite plaže. Sa centralne gradske plaže postoji organizovan prevoz do manjih plaža na svakih desetak minuta, što je posebna pogodnost jer su neke od njih slabije pristupačne. Parga ima dve plaže – Krioneri i Piso Krioneri.

Krioneri je glavna gradska peščana plaža u centru grada, dok je plaža Piso Krioneri, mala šljunkovito-kamenita plaža, od glavne plaže udaljena svega nekoliko minuta hoda. U okolini Parge su još dve peščane plaže koje su jako popularne – Valtos i Lihnos.

Valtos je lepo sređena plaža, sa ležaljkama i suncobranima, a ovde imate mogućnost i da se oprobate u nekom od sportova na vodi koji su u ponudi. Lihnos se nalazi u blizini centra Parge pa je samim tim pristupačniji – do njega je moguće doći i peške za nekih sat vremena. Ovde ima više restorana, taverni i apartmana, koji upotpunjuju Vaš odmor.

Cena smeštaja u Pargi

Cena smeštaja u Pargi se kreću od 25-80e/dan, zavisno od sezone i tipa smeštaja. Parga pruža jednu klasičnu grčku atmosferu – miran odmor sa mogućnostima za noćni izlazak, grčku tradicionalnu kuhinju, ljubazne meštane koji su radi da Vas upoznaju sa svojim običajima i događajima i peščane i kamenite plaže koje zapljuskuju predivni kristali talasa Jonskog mora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>