Santorini iz vazduha

Cene nekretnina u Grčkoj

U prethodnoj, 2019. godini tržište nekretnina u najvećim grčkim gradovima zabeležilo je impresivno povećanje cena prodaje i zakupa. Prema podacima koje je objavio Spitogatos, jedna od najvećih veb stranica u Grčkoj koja se bavi nekretninama, nakon devet godina konstantnog pada, cene nekretnina u Grčkoj su počele ponovo snažno da rastu. Isti trend rasta cena primećen je već u prvom kvartalu 2020. godine.

Istaknuti napredak u cenama zakupa i prodaje nastao je usled poboljšanja ekonomskih uslova, kao i mera širenja tržišta. Po proceni stručnjaka, grčki sektor nekretnina postao je jedan od najbrže rastućih tržišta na celom jugu Evrope.

Uprkos konstantnom rastu cena, tržište nekretnina je veoma interesantno strancima, te je sve više onih koji investiraju u stanove i kuće u velikim gradovima i letovalištima Grčke.

Zašto stranci ulažu u nekretnine u Grčkoj

Prema službenim podacima Centralne banke Grčke, strana ulaganja u nekretnine u ovoj zemlji porasla su za neverovatnih 94,6 posto u prvoj polovini 2019. godine u odnosu na isti period 2018. godine.

Između januara i juna 2019. godine, stranci su uložili više od 736 miliona evra na tržište nekretnina u Grčkoj. Pritom, četiri od pet negrčkih investitora u nekretnine su državljani drugih zemalja Evropske Unije, a među njima su najčešće Nemci, Holanđani, Britanci, Francuzi i Italijani. Preostalih 20 procenata stranih investitora, koji nisu državljani EU, uglavnom čine Rusi, Kinezi i državljani arapskih zemalja.

Brz razvoj kratkoročnih platformi za iznajmljivanje, kao što je Airbnb, zajedno sa povećanjem turizma u Grčkoj i stalnim putem zemlje ka ekonomskom oporavku, igrao je presudnu ulogu u ovom pozitivnom trendu.

atina-zgrade

Cene stanova u Atini

Status najskupljih stanova već godinama pripada nekretninama u južnom delu glavnog grada Grčke. Na ovoj lokaciji prosečna cena kuća za prodaju u prva tri meseca 2020. godine iznosi 2.593 evra po kvadratnom metru. To je za 3,7% više nego u 2019. godini kada je kvadratni metar koštao 2.500 evra. U severnoj oblasti grada stanovi su početkom 2020. godine poskupeli za 3,9%, pa je kvadrat dostigao cenu od 2.246 evra.

Stanovi u drugim delovima Atine značajno su jeftiniji, pa tako za kvadratni metar u centru grada treba izdvojiti 1.571 evro (4,8% više nego prethodne godine). U istočnom delu grada zabeleženo je povećanje cena od 4,7%, pa za kvadrat stambenog prostora sada treba izdvojiti 1.518 evra.

Najveći porast cena u Solunu

Najveće povećanje cena nekretnina tokom 2019, kao i u prvom tromesečju 2020. godine zabeleženo je u centru Soluna, drugog najvećeg grčkog grada. Reč je o čak 27,9 % višim cenama na početku 2020. u odnosu na 2019. godinu. Tako u ovom delu grada kvadratni metar košta 1.476 evra, dok je u 2019. godini cena bila 1.154 evra.

U predgrađu Soluna kuće i stanovi se prodaju po ceni od 1.120 evra/m2, što je za 8% više nego u 2019. godini kada je kvadratni metar koštao 1.037 evra.

Važno je napomenuti da je zabeležen rast cena nekretnina u Solunu u prvom kvartalu tekuće godine samo nastavak već evidentiranog porasta cena u 2019. godini. Naime, prema podacima istraživanja koje je sproveo Spitogatos, cene stanova u ovom gradu u 2019. godini su porasle za 32,1% u odnosu na 2018. godinu.  Primera radi, dok je kvadratni metar u poslednjem tromesečju 2018. godine koštao 1.071 evro, u poslednjem tromesečju 2019. godine njegova cena je dostigla 1.416 evra.

Cene nekretnina na grčkim ostrvima

Grčka je prelepa zemlja, poznata po svojim ostrvima koji su svetska atrakcija za svakoga ko traži kuću za odmor ili vrednu investiciju. Interesovanje za kuće na prodaju na grčkim ostrvima naglo raste u letnjim mesecima.

Egejska ostrva

Ostrva u Egejskom moru sa najvišom prosečnom traženom cenom po kvadratnom metru su Mikonos sa 5.229 evra po metro kvadratnom i Patmos sa 4.317 evra/m2.  Odmah potom slede ostrva Hidra sa 3.950 evra, Antiparos sa 3.807 evra i Spetses sa 3.675 evra.

Najniže prosečne cene se primećuju na ostrvu Samotraka, gde kvadratni metar košta 849 evra. Sledi ostrvo Samos sa prosečnom cenom od 922 evra po kvadratu i Salamina sa 940 evra.  Nešto više cene su na ostrvima Hios i Evija, gde se za kvadrat stambenog prostora traži oko 1.200 evra.

Krf

Jonska ostrva

Od Jonskih ostrva, Itaka je najskuplja. Za kupovinu nekretnine na ovom jonskom ostrvu treba izdvojiti čak 2.464 evra po kvadratnom metru. Na Kefaloniji prosečna cena je 2.030 evra, a na Lefkadi 1.962 evra. Nešto jeftiniji stanovi mogu se naći na Krfu, gde je kvadrata u proseku koša 1.897 evra. Najniže cene nekretnina među jonskim ostrvima zabeležene su na Zakintos – 1.739 evra/m2.

Cene nekretnina na Kritu, najvećem grčkom ostrvu, variraju od okruga do okruga, pa su tako najskuplji stanovi u regiji Lasiti, sa prosečnom cenom od 2.205 evra za metar kvadratni. Za stan u Retimnu treba izdvojiti 1.399 evra, a u Heraklionu 1.384 evra po kvadratu.

Rast cena i u 2020. godini

Uprkos poskupljenjima, u ovom trenutku u poređenju sa drugim evropskim prestonicama, Atina i dalje nudi pristupačne cene zbog nedavne krize u zemlji iz koje Grčka uspešno izlazi.

Zbog nestabilnosti ekonomije, troškovi stanova, vikendica i kancelarija počeli su da opadaju pre nekoliko godina. Sada cene rastu, strani investitori pokazuju veliko interesovanje za grčke nekretnine, a prodajne transakcije takođe motivišu predstavnike drugih zemalja da ulože na istom mestu.

Prelepe morske obale, bogata istorija i zanimljiva grčka kultura mame ulagače, ali i ljude željne odmora sa porodicom u svojoj kući ili stanu na Mediteranu.

Stručnjaci grčke analitičke agencije Geoakis Property & Valuation Services analizirali su situaciju na tržištu nekretnina i zaključili da će i 2020. godine cene rasti. Prema ovom istraživanju, zahvaljujući brzom oporavku ekonomije, u roku od 12 meseci trebalo bi da se oporavi i grčko tržište nekretnina, te da nakon toga rast cena počne da usporava.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>