Krf

Cene hrane i pića na Krfu u Grčkoj

Krf, zeleno grčko ostrvo za koje je posebno vezan srpski narod zbog Prvog svetskog rata, čest je izbor srpskih turista kako zbog te povezanosti tako i zbog nestvarno lepih plaža i predivnog Jonskog mora koje ga okružuje.

Ukoliko planirate da svoj odmor provedete upravo na Krfu, nije na odmet informisati se o cenama hrane i pića, kako bi sve proteklo onako kako ste zamislili, bez neprijatnih iznenađenja.

Cene pića – voda jeftinija, ali pivo skuplje

Pre svega, morate znati da voda na Krfu nije za piće, a čak se ni ne preporučuje upotreba prokuvane vode. Prema tome, vodu svakodnevno morate kupovati u prodavnicama, kako za piće, tako i za spremanje kafe i hrane.

Međutim, dobra vest je da je voda na Krfu u supermarketima zapravo jefitnija nego kod nas, u Srbiji. Najpopularnija je voda Zagori, odnosno paket od 6 flaša koje sadrže 1,5 litara vode, a cena tog paketa se kreće od 1,5 evra do 1,7 evra, u zavisnosti od mesta kupovine. Postoje čak i jeftinije varijante od toga, ali je dobro znati da nešto toliko neophodno kao voda neće biti nikakav problem kada ste na odmoru.

Sa pivom je već priča drugačija. U prodavnicama na Krfu se cene jedne limenke piva (od pola litra) kreću od jednog evra pa do 3 evra, ili čak i više, u zavisnosti od marke piva. Naručiti kriglu piva na plaži, u kafiću ili restoranu takođe je skuplje nego kod nas, a najjeftinija ponuda na koju je autor teksta naišao bila je cena od 2,5 evra za pola litre točenog piva u kafiću. Cene koktela se kreću od 5 evra pa naviše.

Kupiti flašu vina u prodavnici nije skupo, odnosno cene su približne kao u našim marketima, a variraju od vrste vina i od proizvođača.

Preporučuje se da probate krfsko mavrodrafni vino. U restoranima i kafićama se litarska flaša vina može naručiti i za 8 evra.

Cene menija u jednom kafiću, Krf

Cene menija u jednom kafiću, Krf

 

Uzo je dosta skuplji od metakse, a litarska flaša uza ne može se naći u radnjama za manje od 10 evra. Najpristupačnije cene žestokih pića zapravo su u fri-šopu, pa ako planirate da nekoga obradujete flašom nekog tradicionalnog grčkog pića, novac za kupovinu poklona sačuvajte za povratak, kad se obično svraća u fri-šop, a usput možete pazariti i cigarete, ukoliko ste pušač, jer su tu dosta jeftinije nego kod nas.

Cene-rucak

Ljubitelje kafe neće obradovati činjenica da je prosečna cena kafe u kafićima na Krfu 2,5 evra, mada se na nekim mestima može naći i jeftinija. Međutim, u starom gradu Krfu teško se može naleteti na kafu ispod 3 evra, pa čak iako je reč o običnom espresu.

Uglavnom je najjefitnija „grčka kafa“ koja je ekvivalent našoj, domaćoj kafi, odnosno turskoj. Ukoliko potrošite kafu koju ste poneli, na Krfu možete kupiti 200 grama kafe po sličnoj ceni kao kod nas, od 2 evra pa naviše. Dobra vest je da se instant Nes i Jacobs kafe kako u većim tako i manjim marketima mogu naći i po nižim cenama nego kod nas.

 

Cene hrane – parola „snađi se“ ili nositi veliki džeparac

Kako je od ove godine pooštrena kontrola hrane koju turisti unose u Grčku, mnogi koji su odmore organizovali tako da sve obroke mogu da spreme od onoga što ponesu od kuće, moraće da smisle plan B ili da se makar malo bolje snalaze.

Cene salata

Cene salata

 

Ono što je u krfskim prodavnicama zaista skupo jeste meso i hleb koji se ne može naći ispod evra. Cene suhomesnatih proizvoda često iznose 3 evra za 100 grama, a sveže meso po skupoći nimalo ne zaostaje. Povrće je tradicionalno skupo, pa je tako cena paradajza za kilogram 1,5, odnosno 2 evra, pa naviše. Krastavac se prodaje na komad, čija je minimalna cena pola evra.

Cene kafe voća i slatkiša u restoranima na Krfu

Cene kafe voća i slatkiša u restoranima na Krfu

 

Kilogram lubenice je otprilike takođe pola evra, a jedna omanja dinja može da se nađe za 1,5 evra. Kilogram grčkog jogurta košta od 3,5 evra, pa naviše, pola kilograma feta sira 5 evra, a cena 6 jaja je otprilike 1,5 evra. Ukoliko ste ljubitelj maslina, spremite se da izdvojite minimum 2 evra za 200 grama maslina, odnosno minimum 6 evra za 750 ml maslinovog ulja.

Kugla sladoleda je 2 evra, a kupovni može da se nađe već za jedan evro. Ukoliko kupujete sladoled u prodavnici, obavezno probajte frozen yoghurt marke Kpi Kpi. Tradicionalni grčki slatkiši poput alve, lokuma, baklava, kadaifa i gurabija mogu biti prilično skupi, pa je, na primer, 400 grama alve 4 evra, 200 grama kadaifa 5 evra, 400 grama lokuma 4, 5 evra, mada i njihove cene dosta variraju. Preporučuje se da probate krfske slatkiše pravljene od kumkvat voća koje je zaštitni znak ovog ostrva.

Prodavnice brze hrane su možda najbolji izbor za one sa ograničenim džeparcom.

Naime, cene girosa, suvlakija ili kebaba variraju od 2 do 3 evra, a ukoliko ste stacionirani u Dasiji na Krfu, preporučujemo da probate kebab iz Taste N’ Easy brze hrane koja se nalazi na plaži.

Cene hrane u restoranima ;)

Cene hrane u restoranima ;)

 

Druga je priča ukoliko želite da sednete na porciju girosa ili neki morski specijalitet u restoran. Minimalne cene salata su 5 evra, predjela 7 evra, a glavna jela 9 evra, ukoliko ne računamo pastu i manje pice koje mogu biti i jeftinije od toga.

 

Par korisnih saveta

Ukoliko možete, hranu kupujte u velikim supermarketima poput Lidla, A&B i Diellas kojih ima po samom gradu Krfu, a mogu se naći i u blizini mesta poput Dasije, Ipsosa i Guvije.

Male prodavnice u manjim mestima od samog grada Krfa imaju vrlo visoke cene u odnosu na cene proizvodima u ovim supermarketima. Ako na letovanje niste pošli autom, slobodno možete koristiti gradski prevoz, odnosno takozvane plave i zelene autobuse. Odlazak do većih supermarketa će vam se višestruko isplatiti, a dovoljno je reći da se kilogram grčkog jogurta u njima može naći za samo 1,5 evra.

Za efiksaniju trgovinu podsetimo se teksta o grčkom jeziku.

 

Ako planirate izlete po ostrvu, možete kupiti dnevnu kartu za prevoz čija je cena 5 evra, pa da u povratku sa nekog izleta svratite u veći supermarket i tako ubijete dve muve jednim udarcem.

Cene goriva na Krfu

Cene goriva na Krfu

Često oni koji letuju na Krfu posećuju i mesto koje se zove Paleokastrica, a koja je poznata po lepim plažama i neverovatnoj boji mora. Neke agencije čak i smeštaju turiste tamo.

Međutim, kako trgovci u tom mestu znaju da se ovde često dolazi na izlet, drže visoke cene onoga što prodaju. U mnogim prodavnicama uopšte nema cena proizvoda koji su izloženi, pa „naslepo“ birate šta ćete kupiti. Ovde je ponuda kafića i restorana dosta skuplja nego, recimo, u Dasiji ili Ipsosu.

Ukoliko ste planirali da posetite divne uvale i pećine Paleokastrice, ne bi bilo loše da se unapred pripremite i spremite neki sendvič i grickalice. Takođe je malo skuplje počastiti se pićem ili nešto prezalogajiti i u Akvalendu, pa imajte to na umu ukoliko planirate da dan provodete na toboganima i kamikazama.

Uglavnom, cene hrane i pića na Krfu variraju od vrlo razumnih i sličnih našim, pa do vrlo visokih.

Probajte da se snabdevate u velikim supermarketima, pa sebe možete počastiti finim večerama u restoranu i kvalitetnim pićem u nekim od krfskih kafića.

Verovatno najjeftiniju ponudu turističkih agencija u Srbiji za letovanje na Krfu (sa akcentom za mlade) možete naći ovde:

http://www.fungroup.rs/putovanja/krf-kavos-grcka-leto-za-mlade .

Napisala: Sonja Todorović.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>