Alonisos – manje poznato grčko ostrvo u Egejskom moru

Alonisos je manje poznato grčko ostrvo u Egejskom moru, koje zajedno sa ostrvima Skijatos i Skopelos sačinjava skup ostrva Severnih Sporada. Krasi ga harmonija prirode i stanovništva –  čisto more, lepe plaže i bogata priroda. Ostrvo broji 2.750 stanovnika i zauzima površinu od 129.6 km2, a glavna luka se nalazi u Patitiriju. Prema istorijskim podacima, Alonisos je kroz istoriju, zbog svoje nesvakidašnje lepote, bio jako privlačan herojima i osvajačima iz antičkih vremena. Legenda kaže da je Pelej (Ahilov otac) ovde došao rešen da do poslednjeg dana svog života uživa u lepoti ovog ostrva.

More oko Alonisosa je najčistije u Evropi, a dokaz za ovo su sredozemne foke koje žive samo u ovom delu Mediterana. Pored foka, ovde se mogu naći i delfini, retke vrste ptica i divljih koza. Alonisos i okolna ostrva i more su proglašeni za nacionalni pomorski park, koji je osnovan sa ciljem da se sačuvaju ugrožene vrste: sredozemna foka, divlje koze, lokalne vrste galeba i divljih maslina. U ovom parku imaćete priliku da plivate kraj delfina, ali i da vidite značajne arheološke i istorijske spomenike. Tradicionalno zanimanje ovih ostrvljanja je poljoprivreda i ribolov: uzgaja se badem, vinova loza, maslina, ali u poslednjih par godina turizam je ovde ipak postao glavna industrija.

Plaže na Alonisosu

Na Alonisosu nema dugih peščanih plaža, već bezbroj malih šljunkovitih uvala (neki podaci kažu da na ostrvu postoji čak 51 plaža). Na južnoj strani ostrva, gde se nalazi i Patitiri, nalaze se plaže sa suncobranima i ležaljkama i lako su dostupne. Ostrvo je prekriveno borovom šumom i mastikom. Kroz istoriju, ovo je mesto bilo i ostalo poznato po svojim vinogradima i sjajnom vinu (patitiri – grčki naziv za prese za vino).

Izvor istorijskih i kulturnih informacija ostrva svakako bi bio Folklore Museum u Patitiriju. Nalazi se na jednom uzvišenju sa fantastičnim pogledom na luku Alonisosa. Ovde turisti mogu videti „istoriju i kulturu uživo“ – tradicionalne kostime, umetničke radove lokalnih umetnika, oružje iz ratova piratskih brodova. Zanimljiva kolekcija oživljava legendarne figure pirata koji ne prestaju da okupiraju pažnju posetilaca. Još jedna izuzetna turistička atrakcija vezuje se za glavni grad: iznad Patitirija se, na najvišoj tački ostrva, nalazi mesto Hora (Chora), odakle možete posmatrati jedan od najlepših zalazaka sunca na Mediteranu. Do ovog mesta se dolazi strmim stazicama, za šta vam je potrebno 30-40 min, dok se asfaltiranim putem stiže za oko sat vremena. Hora je bio glavni grad ostrva do zemljotresa 1965. godine; ostaci tadašnjih kuća su pretvoreni u prelepe vikendice. Kafići i barovi na trgovima su otvoreni isključivo u letnjoj sezoni i posetiocima pružaju predivan pogled na celo ostrvo.

Kako doći i cene smeštaja

Do Alonisosa se može doći trajektom ili hidrogliserom. Posetioci takođe mogu doći i avionom do aerodroma na Skijatosu, odakle se trajektom ili hidrogliserom mogu prevesti do Alonisosa. Cene smeštaja se kreću oko 30-40 evra dnevno u maju, junu i septembru, dok su u jeku sezone, u julu i avgustu, cene ipak nešto više i kreću se od 40 do 60 evra dnevno.

Alonisos je ostrvo netaknute prirode i bogate istorije koje odiše prijatnom, porodičnom atmosferom, tako da svima koji žele miran odmor toplo preporučujemo ovo mesto za letovanje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>