Obuća za leto u Grčkoj

Stereotipna slika antičkih Grka u jednostavnim sandalama uopšte nije daleko od istine. Iako se nastanak cipela vezuje za period pre postojanja antičke Grčke, karakteristične sandale sa mnogobrojnim kaiščićima i dan danas su ostale jedan od zaštitnih znakova ove zemlje. Obuća Grka bila je jednostavna, a istovremeno i otmena.

Kako je u Grčkoj vrlo toplo, lake kožne sandale su neizostavne. Kako kažu proučavaoci istorije, Grci su nekada po kući išli bosi, ali su laganu letnju obuću nosili kad god su se udaljavali od doma. Taj izbor je bio najpraktičniji i najefikasniji. Ukoliko ste polako krenuli da se pripremate za letovanje u Grčkoj, ili čak uskoro treba i da putujete, možda ćete u ovom tekstu dobiti inspiraciju za kupovinu idealne obuće za leto na moru.

Karbatin – nekadašnja svakodnevna obuća starih Grka

Verovatno sad prvi put čujete za reč karbatin, ali to je zapravo naziv čuvene antičke grčke obuće. Slično mokasinama, karbatine su pravljene od parčeta sirove kože, sa rupama po ivicama, da bi pertlanje oko članka bilo moguće. Kasnije je ova obuća postala bogatija  za malo deblji uložak. Ove cipele-sandale su često nosili pastiri, a njihov nastanak se poklapa sa nastankom antičke grčke kulture.

Nosili su ih i ratnici, ali su u tom slučaju ove sandale bile pažljivije napravljene, sa čvršćim uloškom kako bi bile izdržljivije u ekstremnim uslovima. Ukoliko kojim slučajem bude hladno, na sandale su dodavali životnjsko krzno i tako ih činili toplijim. Zanimljivo je da nije postojao karbatin za levu i karbatin za desnu nogu – Grci su ovu obuću pravili tako da je svejedno na koju nogu se obuvaju. I muškarci i žene su nosili ovu vrstu obuće svakodnevno, bez razlike. Iz ovog primera se vidi da je jedino pravilo vezano za grčku obuću to da nikakvih pravila nema – svako je nosio ono najjednostavnije i najlaganije.

Koturnus – obavezna obuća antičkih glumaca

Koturnus

Koturnus

Kao dodatak standardnim sandalama, Grci su nosili i „čizmoliku“ obuću koju su nazivali koturnus. Takođe je bila napravljena od kože i pertlala se, ali uglavnom crvenim pertlama. Ovaj tip obuće je prekrivao celo stopalo i imao mnogo deblji uložak od običnih sandala. Za njega je takođe važilo da nije bitno na koju nogu se navuče, levu ili desnu, može da se nosi svakako.

Čuveni grčki tragediograf, Eshil, koji je stvarao u V veku pre nove ere, zahtevao je da glumci na sceni nose samo ovu obuću, i to sa najvećim mogućim platformama, da bi bili upadljiviji i delovali veće i uzvišenije.

Nakon Eshila, mnogi dramski pisci su prihvatili ovo kao pozorišno pravilo. Kad su se igrale komedije, glumci su nosili koturnuse, ali sa malom platformom, jer sam žanr komedije predstavlja snižavanje u odnosu na uzvišenost tragedije. Visina platforme umela je i da određuje značaj glumca u pozorištu, pa su oni sa najvećim stažom i najpoštovaniji na sceni imali i cipele sa najvećim platformama. U muzejima širom sveta čuvaju se grčke statue koje na nogama imaju koturnus. Jedna od takvih je i statua Melpomene, zaštitnice tragedije, koja se čuva u Luvru.

Koturnus su nosili i pripadnici grčke konjice, jer je dužina ovih letnjih čizma štitila kožu noge od trenja. U te svrhe su ovu vrstu obuće nosili i lovci. Danas se često obuća koja liči na ono što je koturnus naziva „gladijatorke“, „rimljanke“ odnosno „isusovke“, a treba napomenuti da je antički Rim prihvatio grčki stil i grčku obuću, sa minimalnim izmenama i usavršavanjem.

Monosandalizam i talaria – uloga obuće u grčkim mitovima

Talaria

Talaria

Monosandalizam“ je pojam koji se odnosi na grčku antičku umetnost i grčke mitove, a označava da su u njoj često bili predstavljeni likovi koji nose tradicionalnu obuću samo na jednom stopalu. Jedan takav mit je onaj o Jasonu, vođi Argonauta. Naime, on ispunjava proročanstvo koje kaže da će čovek sa jednom sandalom uzurpirati presto Pelija. Motiv „jedne sandale“ javlja se i u umetnosti koja prikazuje zagrobni život. Postoje tumačenja koja „monosandalizam“ vide kao simbol slobode, prelaženja granica, ali i ona koja ga vide kao simbol poštovanja prema bogovima podzemlja, jer se bosim stopalom direktno dodiruje zemlja, tlo, a time se stupa u vezu sa htonskim božanstvima.

Icarus

Icarus adidaske

Talaria je naziv za krilate sandale božanskog glasnika Hermesa (odnosno Merkura u rimskoj mitologiji). Prema mitu, bog Hefest ih je napravio od zlata i uz pomoć njih je Hermes leteo poput ptice. Njih pominje i Homer koji ih opisuje kao besmrtne i božanske. Nije Hermes jedini koji je nosio talarie. Nosili su ih i drugi junaci mitova, poput Perseja kome su pomogle da se izbori sa Meduzom, jednom od tri strašne gorgone koja je imala zmije umesto kose, a pogledom je kamenila ljude.

Modni dizajneri vraćaju se izgledu klasične grčke obuće kao inspiraciji i dan danas.  Pogotovu dizajneri Nike i Adidas patika koriste ove antičke termine za imena svojih akutelnih modela.

Kako preživeti leto u obući?

Često umemo da budemo bespomoćni i nesnalažljivi pred visokim letnjim temperaturama. Treba se voditi jednostavnošću i praktičnošću starih Grka koji su umeli da osmisle obuću od jednog parčeta kože koja ih je savršeno služila kroz sve vremenske prilike. Možda ne možemo da imamo krila na obući kao Hermes, i tako što pre pobegnemo na divno more kakvo je ono u Grčkoj, ali možemo da olakšamo sebi tropske vrućine uz pomoć pametno i dobro izabrane obuće.

Bilo da idete na plažu, šetate se po mestu u koje ste doputovali ili igrate do zore u nekom grčkom klubu ili kafiću, sve počinje od odgovarajuće obuće. Niko ne želi da ga obuća žulja, da mu smeta, da ga boli dok je nosi, da mu je pretoplo i neudobno u njoj – a na dugo očekivanom odmoru je. Zašto bi se iko mučio, kad postoji toliko veliki izbor udobne i lepe letnje obuće, kao stvorene za morske dane?

Za žene su pravi izbor klasične baletanke i baletanke sa otvorenim prstima, prozračne letnje platnene patike, lagane letnje sandale u stilu antičke Grčke, sa puno kaiščića i veoma udobne, moderne „gladijatorke“, a zašto da ne, i neke trendi papuče i japanke.

Muškarcima je suženiji izbor što se obuće tiče, ali pažnju treba obratiti na muške sandale i na letnje patike, s tim da se nikako ne smeju nositi čarape i sandale u isto vreme. Izbor letnje obuće za decu je najlakši – ima divno dizajniranih dečijih letnjih cipelica, papuča i sandala.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>